Počinje sezona carinskih aukcija, od najki do Krajslera

Tanjug

12. 03. 2019. u 15:33

U carinskim skladištima širom Srbije sutra počinje sezona aukcija zaplenjene robe sa graničnih prelaza, ali i puteva u našoj zemlji

Почиње сезона царинских аукција, од најки до Крајслера

Foto: Arhiva VN

U carinskim skladištima širom Srbije sutra počinje sezona aukcija zaplenjene robe sa graničnih prelaza, ali i puteva u našoj zemlji, kažu za Tanjug u Upravi carina.

Trenutno se radi i na izradi aplikacije preko koje će moći da se kupuje oduzeta roba, a plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine.

Automobili, motori, luksuzni čamci, ali i hiljade različitih predmeta poput televizora, cigareta i garderobe nalazi se u specijalnim magacinima širom Srbije.

Na prostoru carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi čuva se, među stotinama drugih automobila, i luksuzni "Krajsler", međutim, ovaj auto se nalazi na poternici Interpola.

Neki od ovih automobila i motora godinama, pod otvorenim nebom, čekaju kupca, a prva sledeća prilika da im se pronađe vlasnik biće 5. aprila, za kada je zakazana javna licitacija na Bežanijskoj kosi.

Carinski službenik u ovoj carinarnici Božidar Đurić objašnjava kako teče postupak, od provere sumnjivog vozila i putnika, zaplene, do odluke suda da oduzeta roba ide na doboš.

"Kad se izvrši zaplena, stranka dobije potvrdu o oduzetim predmetima i roba se smešta u sabirni centar Carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi u magacin otvorenog i zatvorenog dela gde je pod nadzorom".

Obzirom da postupci pred sudovima traju godinama, i "oduzeta roba čeka" da se ceo slučaj završi i, ili vrati vlasniku ili nađe novog na javnoj licitaciji.

Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se sa njom dalje postupati, a prihodi ostvareni od prodaje carinske robe na licitacijama slivaju se u državnu kasu.

Ukoliko, na primer, švercovana garderoba, farmerice, jakne, patike, majice, kopije poznatih brendova, ne pronađu novog vlasnika, uništavaju se.

"Carinarnica Beograd je prošle godine imala sedam javnih licitacija carinske robe i četiri licitacije zaplenjenih vozila i robe", podseća Đurić.

Kaže i da je u toku postupak izrade aplikacije za e-prodaju carinske robe, a cilj izrade ove aplikacije je da se zainteresovanima omogući da licitiraju "iz fotelje", a država uveća prihode u svojoj kasi.

Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija, kažu nadležni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Zardjala Kasika

12.03.2019. 16:42

Stoka lopovska carinici. Narucio sam stvari preko ebay, sve redovno platio, ali nije stiglo jer su banditi videli da nema "tracking" te ukrali.

pc

12.03.2019. 18:06

@Zardjala Kasika - Serbia post tracking. http://www.posta.rs/struktura/eng/aplikacije/alati/posiljke.asp Ovde mozete proveriti tracking u Srbiji. Posiljka se prati od ulaskau Srbiju, slanje na carinu itd. tako da nemojte govoriti da nesto nema.

Istina

12.03.2019. 18:08

@Zardjala Kasika - Pričaš nešto što ne znaš! Roba nije u nadležnosti carine, već špediterskih kuća, a pred carinskim organom se samo sprovodi carinski postupak. Tako, ako ti je nestala roba, to vidi sa spediterom... Prvo se iformiši pa optužuj!

Goran

12.03.2019. 17:43

Nema trakinga u Srbiji ali onaj ko ti pošalje robu ima uvid dali je roba ušla u Srbiju ili ne. Ukoliko roba udje u Srbiju prodavci će ti napisati da se čeka isporuka na željenu adresu. Ukoliko je suprotno biće ti vraćen novac.

Kosta

15.03.2019. 09:24

@Goran - Ima trakinga, sa Alija pratim i kaže kad je na carini, kad je prešlo u poštu i kad je probana dostava. Čak i ime i vreme primanja. Naravno ako Kinez plati broj za praćenje. Uglavnom stvari preko par dolara imaju broj, uglavnom :).

Goran

12.03.2019. 17:48

Po zakonu 1 stvar u vrednosti od 100 dolara se ne carini ili zbir stvari u toj vrednosti naravno ne možeš poterati 300 para gaća za 100 dolara to je šverc. Ja sam naručio auto presvlake iz kine u vrednosti od 6 evra i verovali ili ne poštar mi je uredno tražio još 250 dinara za nišku carinu. Postoji roba koju ne možeš dobiti ovde a postoji i roba za koju država naplaćuje ne carinu jer po zakonu ne mogu to već platiš neki pdv ili sličnu lopovsku uslugu...

nije baš sve isplativo

12.03.2019. 17:48

ne radujte se previše. to se obično stavi na gomilu i odredi cena. pošto mnoge stvari godinama stoje napolju mogu samo da se bace. ako se isplati kupi se sve, pola baci a ostalo zavisi od potražnje. i mogu da kupuju samo pravna lica.

Гага

12.03.2019. 20:25

@nije baš sve isplativo - Није тачно, могу да учествују и лицитирју, значи и да купују, и физичка лица. Ја сам пре четири године учествовао на једној аукцији за једна кола, али нисам успео, депозит ми је враћен.

Pedja

12.03.2019. 18:05

E moja zardjala kašiko,nešto si se ti loše tu preračunao,a onda su službenici Carine lopovi..

zoran SAD

12.03.2019. 18:25

Dosta daleko ste ve tamo u srbiji od zapada, mjesto da naprave aplikaciju prvo PA onda da se prodaje putem fotelje ovi cobani rade sve naopako, i vi hocete u EU , ma vi tamo niste spremni ni da budete cobani.

Djoka

12.03.2019. 19:38

@zoran SAD - Vazno je da si ti uspeo u zivotu.Zivis u kamijonu i uspeo si kao,sada si i kulturan postao

Srbija se pise VELIKIM slovom

12.03.2019. 20:57

@zoran SAD - Zorane,stidi se...SAD velikim,a Srbija malim,vala takvi neka su nam napustili zemlju

Гага

12.03.2019. 20:22

@Jovandeka - Аукција се одржава на Царинском сместишту Царинарнице Београд у Новом Београду у насељу Бежанијска коса, улица Сурчински пут, телефон је 011 / 201-59-51. Ако долазите колима, онда из улице Марка Челебоновића десно скренете у Сурчински пут, а можете и градским аутобусом 76.

bager

12.03.2019. 20:17

kopija poznatih marki je zabrnjeno za prodaju i carini i svima ,,najbolje je obavestiti eu i svetske marke o ponasanju srpske carine i prodaji zbranjenih kopija

Mama

30.09.2019. 08:06

EU brani prodaju falš patika i odeće, predajte deci bez roditelja u Zvečanskoj.