Ministarstvo finansija: Veće plate za pojedine kategorije carinskih službenika

Beta

07. 12. 2018. u 15:59

Skupština Srbije usvojila je danas novi Zakon o carinskoj službi kojim se reguliše pravo na uvećanje osnovnog koeficijenta za obračun plata za 20 odsto

Министарство финансија: Већe плате за поједине категорије царинских службеника

Foto Arhiva VN

Skupština Srbije usvojila je danas novi Zakon o carinskoj službi kojim se reguliše pravo na uvećanje osnovnog koeficijenta za obračun plata za 20 odsto, mlađim carinskim nadzornicima, carinskim nadzornicima, mlađim carinskim pregledačima i carinskim pregledačima, kao i carinskim službenicima sa ovlašćenjem za nošenje i upotrebu oružja, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.To su, kako se navodi, carinski službenici koji rade na graničnim prelazima, robnim ispostavama i u kontrolnim službama, pod posebnim uslovima rada i čiji je posao po prirodi rizičan po bezbednost i zdravlje.

"Na uvećanje koeficijenta imaju pravo oni službenici koji rade u smenama, subotom, nedeljom i praznicima, i koji su izloženi svim vremenskim uslovima zbog rada na otvorenom, toksičnim izduvnim gasovima, kao i zračenju – ukoliko je reč o službenicima koji kontrolišu rad carinskih mobilnih skenera", navedeno je u saopštenju.

Novim Carinskim zakonom koji su, kako je saopšteno, poslanici Skupštine Srbije usvojili danas "postignut je izuzetno visok nivo usaglašenosti sa novim Carinskim zakonom EU, što je veoma važno za pregovaračko Poglavlje 29 - Carinska unija".

Ključna izmena Carinskog zakona se, kako se navodi, odnosi na komunikaciju između carine i privatnog sektora, koja će se ubuduće obavljati elektronskim putem.

Dodaje se da se automatizacijom carinskih postupaka smanjuju troškovi poslovanja, što doprinosi većoj konkurentnosti preduzeća.


Novina tog zakona je i što se rok u kome roba može da bude u privremenom smeštaju povećava sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od deset godina u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hercegov Grad

07.12.2018. 16:22

E, tako to ide, penzionerima minimum ili nista, a carini 20% vece plate, a sutra narodnim poslanicima i njihovoj sviti 100%veca primanja! Videce te, sacekaj te malo!

TF

07.12.2018. 18:13

@Hercegov Grad - 20 % na 28 500 dinara plate je oko 50 eura povećanje.I dalje bedno.