Grip ove sezone odneo 55 života

B. R.

ponedeljak, 11. 03. 2019. u 21:41

Грип ове сезоне однео 55 живота

Foto Ž. Knežević

Iako je virus influrnce iz srednjeg prešao u nizak nivo aktivnosti, očigledno još odnosi živote

ZA nedelju dana u Srbiji je registrovano sedam smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa gripom, kod pacijenata kod kojih je laboratorijski potvrđen virus influence. Tako je zvanični crni bilans dostigao 55 umrlih od početka ove sezone.

Pročitajte još: GRIP UBIJA I POTPUNO ZDRAVE: Još četiri smrtna slučaja usled komplikacija influence

Iako je virus gripa iz srednjeg prešao u nizak nivo aktivnosti, očigledno još odnosi živote.

- Prema podacima populacionog nadzora koje imaju Institut "Dr Milan Jovanović Batut" i mreža instituta i zavoda za javno zdravlje, od početka ove sezone prijavljena su ukupno 142.304 pacijenta sa oboljenjima sličnim gripu i 55 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus - kažu u Institutu "Batut". - Prijavljivanje oboljenja sličnih gripu je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

Pročitajte još: OČAJ U DOMU NEŠKOVIĆA: Virus oduzeo život blizancu, i sestra ima grip, ali nije ugrožena

Za sedam dana prijavljeno je 8.276 slučajeva oboljenja sličnih gripu sa učestalošću oboljevanja od 114 na 100.000 stanovnika. To je značajno smanjenje u odnosu na sedmicu ranije, kada je prijavljeno 11.850 obolelih.

Najveći broj obolelih, prema podacima "Batuta", i dalje se registruje među najmlađima u uzrastu do četiri godine, i u uzrastu od pet do 14 godina. U većini okruga smanjuje se učestalost oboljenja slična gripu, ali izveštaji "Batuta" pokazuju da je ova zaraza geografski još široko rasprostranjena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije