Zlatko Rakočević na čelu Vinče

Lj. B.

22. 02. 2019. u 20:11

Златко Ракочевић на челу Винче

Foto A. Sahanić

Izabran novi v. d. direktora instituta nuklearnih nauka

UPRAVNI odbor Instituta za nuklearne nauke "Vinča" predložio je u petak Zlatka Rakočevića za vršioca dužnosti novog direktora. Od sedam članova UO, sednici je prisustvovalo njih šest, za Rakočevića su glasala tri člana, dva su protiv i jedan uzdržan. Na ponovljenom glasanju Rakočević je dobio pet glasova, dok je protiv bio jedan član.

Prema proceduri, predlog UO ide Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na odobrenje, Vlada treba da potvrdi ostavku njegove prethodnice Milice Marčete Kaninski, a nakon toga će biti održana nova sednica UO, koja je zakazana za 4. mart, kada će Rakočević zvanično stupiti na funkciju.

Rakočević će na ovom mestu zameniti Milicu Marčetu Kaninski, koja je nedavno podnela ostavku nakon što je njen muž Slavko Karić uhapšen zbog trgovine uticajem.

Pročitajte još - Vinča u petak dobija direktora, Rakočević jedini kandidat

- Nakon što stupim na dužnost, učiniću sve da u Institutu povratim pozitivnu atmosferu koja se izgubila. Sada vlada atmosfera pritisaka i ja ću nastojati da je ukinem - rekao je Rakočević za "Novosti".

Na pitanje da li će ispitati sve malverzacije u "Vinči" o kojima se mnogo govorilo poslednjih meseci, rekao je da će se time baviti MUP.

Rakočević je do sada bio direktor Laboratorije za atomsku fiziku, koja je nedavno zatražila da se otcepi od Instituta "Vinča".

U Ministarstvu prosvete kažu da od novog direktora očekuju da smiri situaciju u Institutu i stabilizuje rad.

Vlada Srbija imenovala je u petak Milicu Đurić Jovičić za v. d. direktora Fonda za nauku. Milica Đurić Jovičić je poslednje četiri godine bila direktorka Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije