PREDSEDNIK SPREMIO ODLIKOVANJA: Ordeni za Jerotića, Janketića, Tozovca...

V. N.

14. 02. 2019. u 08:02

Ko je među laureatima najviših državnih odlikovanja Dana državnosti. Među odlikovanima su i Miša Janketić, Milan Milenković, Tozovac i Davor Štefanek

ПРЕДСЕДНИК СПРЕМИО ОДЛИКОВАЊА: Ордени за Јеротића, Јанкетића, Тозовца...

Foto N. Skenderija / Vladeta Jerotić

NEDAVNO preminuli akademik Vladeta Jerotić posthumno će, povodom Sretenja - Dana državnosti, biti odlikovan jednim od najviših državnih ordena, saznaju "Novosti". Sretenjskim ordenom prvog reda biće ovenčan Narodni muzej u Beogradu, a državna priznanja dobiće i više zaslužnih pojedinaca i ustanova.

Među značajnim ličnostima koje će povodom dana Srbije biti odlikovana su proslavljeni glumac Mihailo Miša Janketić, poznati hirurg ginekolog Milan Milenković, kao i estradni umetnik Predrag Živković Tozovac. Na spisku dobitnika je i Davor Štefanek, osvajač olimpijskog zlata u rvanju i predsednik Sportskog saveza Srbije. Visoka priznanja njima će na Sretenje uručiti predsednik Aleksandar Vučić na ceremoniji u zdanju Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu.

- Država će povodom Sretenja posthumno odati priznanje radu akademika Vladete Jerotića, koji je tokom svoje plodne karijere ostavio dubok trag u srpskoj medicini, psihologiji, teologiji i književnosti - navode na Andrićevom vencu. - On je samo jedna od ličnosti kojima će Srbija odati počast za domete koje su napravili u sferama svog života i rada.

Među nagrađenima najvišim državnim priznanjima je i naš poznati lekar Milan Milenković sa instituta "Karolinska" u Stokholmu. On je zapamćen kao lekar koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice. Zahvaljujući ovom zahvatu na svet je 2018. godine došao mali Lazar, prva beba iz transplantirane materice u Srbiji. Ovaj lekar redovan je član timovima za transplantaciju ovog organa širom sveta, a jedan je od glavnih hirurga za presađivanje ovog organa klasičnom ili metodom robotske hirurgije.

Davor Štefanek / Miša Janketić / Predrag Živković / Milan Milenković

Visoko državno priznanje odlazi i u ruke dramskog umetnika Miše Janketića, koji više od šest decenija tumači glavne pozorišne i televizijske uloge. Odigrao je više od stotinu rola, za koje je dobio gotovo sve glumačke nagrade. Zapamćen je po ulogama u komadima "Kad su cvetale tikve", "Kralj Betajnove", "Valjevska bolnica", "Marko Miljanov", kao i brojnim TV filmovima i popularnim serijama. Stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1960. godine, kao i dugogodišnji profesor glume na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Državno odlikovanje biće zakačeno i na grudi poznatog pevača narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca. Tokom duže od šest decenija na estradi zapamćen je kao autor i izvođač mnogobrojnih hitova - "Jesen u mom sokaku", "Prazna čaša na mom stolu", "Jeremija", "Ide Mile lajkovačkom prugom"... NJegove pesme, zbog izvornog melosa i prepoznatljivih tekstova, utkane su u muzički kod našeg naroda.

Foto T. Ćirić

PRIZNANJE ŠEFOVIMA DRŽAVA

NAJVIŠE odlikovanje koje dodeljuje naša zemlja je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen). Ovo priznanje dodeljuje se najvišim ličnostima - šefovima država i vlada stranih država. U ordenskom sistemu Srbije je još pet ordena - Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla sa mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost. I ovog praznika država će zaslužne pojedince nagraditi i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost "Miloš Obilić", za zasluge i revnosnu službu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

Saradžogla

14.02.2019. 08:15

Bata Toza je za Nobel nagradu!Slušam ga od samog njegovog početka.Svaka pesma mu zlata vredi!

natasa

14.02.2019. 13:30

Srbija je ponosna na sve ove ljude koji su, svako u svojoj oblasti, dali veliki doprisnos nasoj zemlji.

Slavica

14.02.2019. 16:18

Bravo, Kume moj.Cestitam ti .Svojim napornim radom, ,talentom i velikom ljubavi prema svom narodu dao si ogroman doprinos u ocuvanju nasih izvornih pesama.Ziveo ti nama jos dugo godina.

Aleksa

14.02.2019. 16:21

Svaka cast, jako je lepo sto Srbija misli na svoje velikane, koji ce biti sada zasluzno nagradjeni ordenom!

Deki

15.02.2019. 08:25

Ovo je Srbija u kojoj želim da odrastaju moja deca gde se poštuje rad i znanje, a ne rijaliti "zvezde". Bravo!