Zaposleni u Domu zdravlja u Ćupriji leče građane ove opštine, a sami, biće pet godina 1. januara, zbog birokratskih zavrzlama Poreske uprave i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), nemaju overene zdravstvene knjižice, iako 145 njih redovno svakog meseca uplaćuje novac za zdravstveno osiguranje.

Glavni poverenik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srbije "Nezavisnost", lekar Doma zdravlja Zaim Sijarić, objasnio je za Tanjug da je "zbog neplaćenih poreza i doprinosa od 2014. godine, i to za tzv. neugovorene radnike Doma zdravlja, Poreska uprava blokirala računa, ali istovremeno osporila pravo na overu knjižica tzv. ugovorenim radnicima, iako se za njih porezi i doprinosi uplaćuju kontinuirano svakog meseca".

Pročitajte još - Nemar lekara platio glavom?

Od tada počinju muke zaposlenih u Domu zdravlja i birokratske zavrzlame na relaciji Poreska uprava - (RFZO) u Jagodini, "oko načina prevazilaženja nastale situacije", dodao je doktor Sijarić i ističe da su "zaposleni onemogućeni da se leče i prepušteni su sami sebi, iako su među njima mnogi, u međuvremenu, obolevali i od malignih bolesti i morali na neodložene hirurške intervencije".

On je dodao da posle sprovedenih racionalizacija u poslednje dve godine, Dom zdravlja ima jako mali broj neugovorenih radnika u odnosu na ugovorene, koji svakog meseca redovnu uplaćuju doprinose", rekao je Sijarić i precizirao da je "u ovom trenutku zaposleno 145 ugovorenih i samo sedam neugovorenih radnika".

"Po logici Poreske uprave i RFZO, zbog ovih sedam, 145 ljudi koji redovno daju novac za zdravstveno osiguranje, nemaju pravo da se leče i nemaju overene zdravstvene knjižice", rekao je Sijarić.

Pročitajte još - Zakazivanje pregleda od bolesti teže

"Činjenica da mi kao zdravstveni radnici nemamo overene zdravstvene knjižice, bruka je zdravstvenog sistema Srbije", ocenio je doktor Sijarić i istakao da su zaposleni o ovom problemu upoznali prestavnike najviših organa vlasti države i opštine Ćuprija, ali "oni ništa nisu uradili a često nas nisu udostojili ni odgovora".

Ogorčen na stanje, Sijarić se pita "o kakvoj mi brizi o čoveku govorimo kada je i onima koji treba da brinu o zdravlju naroda, zbog bahatosti, samovolje i neodgovornosti pojedinaca i institucija, oduzeto pravo da se leče i sami budu zdravi".