OD STALNOG DOPISNIKA:

MOSKVA

ODLUKU o tome hoće li da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve ili ne, Carigradska patrijaršija tek treba da donese na zasedanju svog Svetog sinoda. To što su neki ukrajinski mediji saopštili da je priznanje osamostaljivanja Ukrajinske pravoslavne crkve od Ruske pravoslavne crkve gotova stvar jeste predstavljanje želje kao stvarnosti - izjavio je mitropolit Ilarion, koji rukovodi Odeljenjem spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve.

Pročitajte još: Odluka na Bosforu

Mitropolit Ilarion je prisustvovao razgovorima patrijarha Kirila i Vartolomeja u petak u Istanbulu.

U Moskovskoj patrijaršiji kažu da ne žele da odgovaraju na pisanje ukrajinskih medija, a svoje komentare će davati samo ako se oglase predstavnici Carigradske patrijašije.

Ukrajinskim medijima je jedini dokaz da su patrijarh Kiril i njegovi saradnici nezadovoljni napustili Instanbul to što nisu ostali na ručku kod domaćina.

Od subote do ponedeljka u Instanbulu se održava Arhijerejski sabor na kome učestvuju svi episkopi Carigradske crkve, a Sveti sinod bi trebalo da bude održan od 10. do 12. septembra.

Da patrijarh Vartolomej vidi rešenje u dijalogu jasno je iz njegovog govora nakon susreta sa patrijarhom Kirilom.

Pročitajte još: Pravoslavlju preti raskol zbog Ukrajine

A u Carigradskoj patrijaršiji znaju da autokefalnost ne traži najbrojnija i najuticajnija pravoslavna crkva u Ukrajini na čelu sa mitropolitom Onufrijem Berezovskim, koja je lojalna Moskvi, nego raskolnička koju vodi samoproglašeni patrijarh Filaret.


PRIJATELjSKI RAZGOVOR

U MOSKVI ističu da je susret dvojice patrijarha u Instanbulu bio u vrlo iskrenoj atmosferi i završio je prijateljski. Mitropolit Ilarion ne spori da između Vaseljenske i Ruske patrijaršije postoje razlike o raznim pitanjima, ali susret patrijarha je bio koristan da se razmene mišljenja.

- Zato smo iz Instanbula otišli u dobrom raspoloženju. Inače, patrijarsi Vartolomej i Kiril se poznaju od 1977. i sarađivali su i pre nego što su postali poglavari crkava - kaže mitropolit Ilarion.