Neupisani osmaci žele još jedno IT odeljenje

I. M.

utorak, 10. 07. 2018. u 11:00

Неуписани осмаци желе још једно ИТ одељење

Gužva u Petoj beogradskoj gimnaziji Foto Z. Jovanović

Za 1.594 neraspoređena mala maturanta ostalo 7.957 mesta u srednjim školama. Gimnazija "Patrijarh Pavle" uputila zahtev Ministarstvu prosvete

MALI maturanti u ponedeljak su postali srednjoškolci! Učenici širom Srbije upisali su se u srednje škole, a oni koji su ostali neraspoređeni, pisali su nove liste, kako bi se upisali na neka od preostalih mesta.

Ukupno 65.690 đaka raspoređeno je u željene škole u prvom upisnom krugu, a oni koji se nisu upisali u ponedeljak, to mogu da urade još i u utorak. Ukupno 1.594 đaka ostalo je neraspoređeno, ali i za njih ima dovoljno mesta - čak 7.957. Među neraspoređenima 850 đaka sa male mature i na osnovu uspeha iz škole ima manje od 50 bodova, dok 741 učenik u zbiru ima više od 50 bodova. U gimnazijama širom Srbije ostalo je slobodnih 2.109 mesta, na trogodišnje profile stručnih škola mogu da prime 2.444 učenika, a preostala nepopunjena mesta su na četvorogodišnjim profilima.

Nakon prvog upisnog kruga slobodnih mesta ostalo je i u specijalizovanim IT odeljenjima gimnazija, u više od 30 gradova, dok se u Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima tražilo mesto više. Zbog povećanog interesovanja, Gimnazija "Patrijarh Pavle" je, recimo, zatražila od Ministarstva prosvete otvaranje dodatnog računarskog odeljenja.

PROČITAJTE JOŠ - UPIS U SREDNjE ŠKOLE: Matura nosi više bodova

- Verujem da će nam zahtev biti odobren, jer se veliki broj dece koja nisu upisana interesuje za ovaj smer - kaže za "Novosti" Jasmin Nikolovski, direktor ove gimnazije. - U Beogradu je oko 400 učenika položilo prijemni za računarska odeljenja, a mesta za upis bilo je za 200 đaka. Preostalih 200 raspoređeno je prema drugoj želji sa liste. Kada bismo dobili još jedno odeljenja, neka od ove dece mogla bi da budu upisana. Već imamo molbe desetak učenika koji su zainteresovani.

Foto Z. Jovanović

Za učenike koji žele u neke druge škole, a ne uspeju da se upišu ni u drugom krugu, u sredu će biti objavljena dodatna lista slobodnih mesta. Ministarstvo prosvete objaviće i raspored učenika po školama, za drugi upisni krug, a za četvrtak je zakazan njihov upis.


RASPORED

UČENICI koji su želeli da upišu računarsko odeljenje u nekoj od gimnazija u kojima nema dovoljno zainteresovanih da bi bila formirana odeljenja, biće raspoređeni prema drugoj želji sa liste. Na slobodna mesta u IT odeljenjima u drugom krugu mogu da se upišu samo đaci koji su polagali prijemni ispit iz matematike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije