Otvoren fakultet za di-džeja

I. MIĆEVIĆ

03. 07. 2018. u 08:25

Megatrend školuje studente da puštaju muziku u noćnim klubovima. Na Univerzitetu kažu da će predavati Dejvid Geta i Bob Sinkler

Отворен факултет за ди-џеја

POSLE školovanja za estradne menadžere i stiliste, budući brucoši u ponudi imaju još jednu opciju - da postaju diplomirani di-džejevi! Univerzitet Megatrend upisuje generaciju studenata koji će se školovati da puštaju elektronsku muziku u noćnim klubovima. U Komisiji za akreditaciju, koja je donedavno bila zadužena za akreditacije studijskih programa, ne znaju ništa o ovom programu, informaciju nemaju ni u Nacionalnom akreditacionom telu.Program za di-džejeve nije akreditovan, ali rektor Megatrenda prof. dr Mića Jovanović tvrdi da im nova akreditacija i ne treba.

Naime, on za "Novosti" objašnjava kako će "di-džejing" biti novi modul na smeru za odnose sa javnošću Fakulteta za kulturu i medije. Prve dve godine biće opšte, sa predmetima za komunikologa, a u trećoj i četvrtoj godini učiće osam stručnih predmeta.

- U svetu postoje fakulteti za popularnu muziku, ali za akademsko školovanje di-džejeva smo prvi na svetu - tvrdi Mića Jovanović. - Osim domaćih predavača, u pregovorima smo sa svetskim zvezdama Dejvidom Getom i Bobom Sinklerom. Naša avio-kompanija tri godine prevozi Sinklera, pa čak i jedan naš avion je brendiran njegovim imenom.

Iako fakultet nije akreditovan za oblast muzike, Jovanović tvrdi da mu nije potrebna nova akreditacija, pa nije ni podnosio zahtev. Objašnjava kako je nastavni program promenjen do 20 odsto, te da za to i ne treba doakredtacija ili reakreditacija fakulteta koji već ima sve potrebne saglasnosti.

U Komisiji za akreditaciju kažu da takav modul ne može da postoji, ako fakultet ne bude doakreditovan, kao i da zakon ne predviđa procenat u kome studijski program može da se menja bez dodatne akreditacije.

Prema rečima prof. dr Sofije Pekić Quarrie, članice KAPK i članice borda Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, svaka značajnija promena studijskog programa mora da bude potvrđena doakreditacijom ili novom akreditacijom.

- Bez nove akreditacije, Fakultetima su dozvoljene samo manje izmene, recimo, ako jedan profesor ode u penziju, a zameni ga drugi, ili ako neki predmet bude premešten iz jednog semestra u drugi - kaže prof. Pekić. - Ako se uvodi novi predmet, pa još ako nije iz osnovnog naučnog polja, obavezna je saglasnost Komisije za akreditaciju.

Ona dodaje i da novom studijskom programu "Megatrenda" ne zna ništa. Informacije o školovanju za di-džejeva nemaju ni u novoformiranom Nacionalnom akreditacionom telu.


PREDAVANJA IZ MIKSOVANJA MUZIKE

- STUDENTI će učiti o savremenoj muzici, scenskom nastupu, muzičkoj produkciji, miksovanju muzike, tehnici i tehnologiji potrebnoj di-džejevima - najavljuje Mića Jovanović. - Pri upisu će polagati test poznavanje savremene muzike, a osim generacije brucoša, mogu da se prijave i oni koji su završili drugu godinu studija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Lena

03.07.2018. 16:03

Ako Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu može da organizuje nastavu na neakreditovanim studijama, onda može i Megatrend da obrazuje za DJ.

"lopta" vise nije ni u autu ni u korneru!

03.07.2018. 16:50

Otisli smo u....Ne mari...Imamo manjak strucnjaka u toj grani privrede.To se mora nadoknaditi,drugarice i drugovi!

Деда

03.07.2018. 17:15

Лепо се сетили да младим мајмунима узимају паре.

Ljiljana K.

03.07.2018. 18:58

Niko neće na fakultet za okopavanje bašte, ni čišćenje septičke jame.