VOJNI avion srušio se jutros oko pola 10 u južnobanatskom ataru, između Kovačice i Idvora. Poginuo je pilot major Robert Kaloci, a povređeni pilot major Aleksandar Matić u svesnom stanju je prevezen i zbrinut na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kako tvrde meštani, pilot i kopilot su se katapultirali.

Major Kaloci je obavljao dužnost opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, bio je u braku i imao sina.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su letelicom upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra.

Pročitajte još - "Galebu" se ugasio motor

Na mesto nesreće odmah su stigle vojne ekipe sa helikopterima i obavile uviđaj.


10:51 - KARAKTERISTIKE G-4

G-4 super galeb je srpski školsko - borbeni avion s turbomlaznim motorom, namenjen za prelazno školovanje pilota.

Razvijen je kao savremeniji naslednik G-2 Galeba, većih mogućnosti, za prelazno školovanje vojnih pilota posle aviona Utva 75, odnosno posle aviona Lasta, a ispred aviona Orao i drugih borbenih aviona. Sekundarna mu je borbena namena za dejstvo protiv ciljeva na zemlji.

foto N.Fifić


Prvi let obavio je 1978. godine.

Dimenzije:
Dužina 11,7 m
Razmah krila 9,9 m
Visina 4,28 m
Površina krila 19,5 m2

Masa
Prazan 3.134 kg
Normalna poletna 4.877 kg
Maks. težina pri uzletanju 6.300 kg

11:06 - PILOTI IZ CENTRA ZA LETNA ISPITIVANjA

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su letelicom upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra.


foto Ž.Knežević

11:20 - TREĆA KATASTROFA NA SUPERGALEBU U POSLEDNjIH 10 GODINA

Školsko-borbeni avion Supergaleb G-4, koji se danas srušio kod Kovačice, treći je avion tog tipa koji je izgubljen u udesima u poslednih 10 godina. Opširnije pročitajte OVDE.

foto Ž.Knežević

12:02 - VULIN I DIKOVIĆ STIGLI NA VMA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković su na VMA, gde je prebačen povređeni pilot posle tragedije.foto Ž.Knežević

12:43 - NASTRADAO MAJOR ROBERT KALOCI

U nesreći koja se danas dogodila u rejonu opštine Kovačica, prilikom redovnog trenažnog leta na školsko-borbenom avionu „Super galeb G-4“, poginuo je pilot major Robert Kaloci. Opširnije pročitajte OVDE.

foto Ž.Knežević


foto Ž.Knežević

foto Ž.Knežević

foto Ž.Knežević

13:49 - VULIN: POVREĐENI PILOT BOLjE, SAUČEŠĆE PORODICI KALOCI

"Pilot major Aleksandar Matić koji je povređen prilikom pada školsko-borbenog aviona Super galeb G-4 je van životne opasnosti, oporavlja se i lekari na VMA brinu o njemu", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar je u svoje i ime svih pripadnika Vojske Srbije izrazio najdublje saučešće porodici poginulog pilota i naveo da je to što se desilo strašna i velika tragedija, da je VS uz porodicu Kaloci, kao i čitav narod.

"Istraga je pokrenuta i o rezultatima ćemo vas izvestiti u najkraćem roku u skladu sa zakonom" rekao je Vulin.

foto N.Skenderija

14:49 - SAUČEŠĆE PREDSEDNIKA VUČIĆA PORODICI POGINULOG PILOTA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća porodici stradalog pilota Vojske Srbije, majora Roberta Kalocija.

"Primite izraze najdubljeg saučešća povodom pogibije Vašeg supruga i oca, koji je izgubio život obavljajući časno svoju dužnost.

Teško je u trenucima neizrecivog bola uputiti reči utehe članovima porodice, koja je izgubila svog najmilijeg", navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

15:23 - VULIN I DIKOVIĆ POSETILI PORODICU NASTRADALOG PILOTA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i Načelnik Generalštava Ljubiša Diković došli su u posetu porodice majora Roberta Kalocija.

Nastradali pilot živeo je kao podstanar sa suprugom Snežanom, koja je nezaposlena i sinom Markom.

Foto N.Živanović


(J. I.)

16:38 - DODIK UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM POGIBIJE PILOTA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas telegram saučešća predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom pada vojnog aviona u kojem je smrtno stradao pilot, major Robert Kaloci.


"Sve nas u Republici Srpskoj duboko je potresla tužna vest o padu aviona Ministarstva odbrane Srbije i stradanju pilota.


Molim Vas da porodici nastradalog pilota Kalocija prenesete izraze našeg najiskrenijeg saosećanja zbog bola koji ih je zadesio, a povređenom pilotu majoru Aleksandru Matiću želimo brz i uspješan oporavak“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Republike Srpske.

17:41 - SAUČEŠĆE PREMIJERKE SRBIJE PORODICI VOJNOG PILOTA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas telegram saučešća porodici pilota, majora Roberta Kalocija koji je poginuo prilikom pada školsko-borbenog aviona "Super galeb G-4" Vojske Srbije kod Kovačice.


"Potresla nas je vest o nesreći u kojoj je stradao pilot major Robert Kaloci. Njegova pogibija veliki je i nenadoknadiv gubitak za vašu porodicu i sve njegove kolege, pripadnike Vojske Srbije. U svoje ime i u ime članova Vlade Srbije, upućujem izraze najdubljeg saučešća", navela je Ana Brnabić.