Besplatni pregledi napunili ordinacije

15. 10. 2017. u 16:55

Бесплатни прегледи напунили ординације

Foto N. Fifić

U 123 zdravstvene ustanove u Srbiji građani proveravali zdravlje. Najveće interesovanje za ultrazvuk abdomena πacijenti zadovoljni

ŠIROM Srbije juče je drugi put u 123 zdravstvene ustanove uspešno sprovedena akcija besplatnih preventivnih pregleda. Građani su ovoga puta mogli da urade ultrazvuk abdomena, žene ginekološki pregled, a muškarci test na tumor prostate (PSA), bez uputa i zakazivanja.

Osim četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu i kliničkih centara u Kragujevcu, Vojvodini i Nišu, u akciji su učestvovale i opšte bolnice, a prvi put su bili uključeni i domovi zdravlja, kao i zdravstvene stanice.

Na pregled su mogli da dođu svi zainteresovani građani, od osam do 16 časova, čak i oni koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

Pročitajte još: Besplatni pregledi širom Srbije (SPISAK PO GRADOVIMA)

U BEOGRADSKOM Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković", jednom od najvećih u zemlji, do 10 časova su pristigla 73 pacijenta. Lekari su do tog vremena uspeli da urade 21 ginekološki pregled sa Papa testom, kao i 21 ultrazvučni pregled abdomena.

- Očekujemo velik priliv pacijenata, i zato smo angažovali šest specijalista ginekologije i pet radiologa - kaže, za "Novosti", Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja. - Naročito je veliko interesovanje za ultrazvučni pregled abdomena, jer se njime postiže uvid u zdravlje svih organa stomačne duplje, pa je samim tim od velikog značaja za rano detektovanje mogućih oboljenja.

Priliku da se pregledaju iskoristili su građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu, ali i oni koji tokom radne nedelje nemaju vremena da posete lekara. Jedna od njih je i dvadesetosmogodišnja Aleksandra Stefanović.

- Radim kod privatnika i ne mogu da nađem vremena za odlazak kod lekara. Danas sam u toku jednog dana obavila pregled kod ginekologa i sad čekam na ultrazvuk abdomena. Ova akcija mi puno znači i mislim da je ideja odlična, a to misle i mnogi moji prijatelji - kaže Aleksandra.

Pročitajte još: Značajan napredak Srbije u oblasti transplantacije organa

I U POŽAREVCU je juče vladalo veliko interesovanje građana za besplatne preglede, pa je za samo dva sata tokom prepodneva kroz ordinacije Opšte bolnice i domova zdravlja prošlo 176 pacijenata.

- Najviše je bilo ultrazvučnih pregleda abdomena, ukupno 67. Obavljena su i 74 ginekološka pregleda, od čega je 37 bilo ultrazvukom. PSA testovi za prostatu urađeni su za 35 pacijenata - rekao je, za "Novosti", Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac.

Akcija besplatnih pregleda za građane na području Braničevskog okruga obavlja se u sedam zdravstvenih ustanova.

Pročitajte još: Svaka druga beba "carska"

NOVOSAĐANI su, kao i pre mesec dana, i juče ispunili ordinacije Kliničkog centra Vojvodine i Doma zdravlja "Novi Sad". Mnogi žitelji ovog grada, ali i prigradskih mesta, iskoristili su priliku da bez zakazivanja i uputa prekontrolišu svoje zdravlje.

U ginekološkoj ordinaciji Doma zdravlja "Novi Sad", prema rečima dr Ljerke Popov, pomoćnice direktora za zdravstvenu delatnost, za nešto manje od četiri sata pregledano je 120 žena. Odziv je, kako ističe, izuzetno veliki, a među pacijentkinjama je bilo dama svih godišta. Najbrojnije su, ipak, bile žene srednjih godina.

Identična situacija je bila i u Centru za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine, gde su od osam do 16 časova organizovani ultrazvučni pregledi abdomena i rađena analiza krvi na PSA. Među pacijentima je, kako kažu u KCV, više bilo starijih Novosađana, a gotovo podjednako muškaraca i žena.

REZULTATI

REZULTATI Papa testa za žene izdavaće se tokom ove sedmice, dok su se rezultati tumor marker za prostatu izdavali sat-dva posle uzimanja krvi. Oni pacijenti koji nisu mogli da sačekaju rezultate mogu po njih da dođu danas u prepodnevnim satima.

PRVI PUT KOD UROLOGA

U LESKOVCU je za nešto više od četiri sata obavljeno 126 besplatnih ginekoloških i uroloških pregleda.

- Zadovoljni smo interesovanjem pacijenata, od kojih su mnogi prvi put obavili neku od dijagnostičkih procedura, poput PSA testa. Akcija je usmerena pre svega ka preventivi težih bolesti i pokazalo se da pacijenti razumeju da je važno da se pregledaju na vreme - kazao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

DODATNO

OSIM tri pregleda koja su predviđena u drugoj akciji preventivnih pretraga, pojedine zdravstvene ustanove, u skladu s raspoloživim kapacitetima, radile su građanima i EKG, merile krvni pritisak i određivale visinu šećera u krvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)