Свака друга беба царска

Б. Царановић

15. 10. 2017. у 11:00

Свака друга беба царска

Фото: Танјуг

Стручњаци забринути што је све више порођаја у операционим салама. Др Мирковић: Хируршки захват само када је медицински оправдано

СВЕТСКА здравствена организација сматра да би само 16 одсто свих порођаја требало да буде изведено царским резом. У Србији је, међутим, та бројка два и по пута већа. По подацима Института за јавно здравље “Батут”, током прошле године у нашим породилиштима обављено је 63.855 порођаја, а готово 40 одсто беба на свет је дошло царским резом!

Прочитајте још: Царски рез за сваку трећу

Гинеколози тврде да број царских резова, из године у годину, вртоглаво расте, па је сада вишеструко већи него пре две деценије. Чак се и труднице са свим параметрима нормалне трудноће - порађају у операционим салама.

Акушери, међутим, упозоравају да царски рез, ако није медицински оправдан, никако није препоручљив и бољи у односу на природан порођај. По речима проф. др Љиљане Мирковић, начелнице акушерске интензивне неге Клиникe за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, царски рез треба радити искључиво када медицина каже да је то неопходно.

Прочитајте још: Оставили газу дугачку чак два метра после царског реза

- Чињеница је да се у Србији бележи изразит пораст броја царских резова и да је тренутна бројка од безмало 40 одсто, неприхватљива - каже др Мирковић. - У свим земљама Запада које такође бележе пораст броја царских резова, публиковане су националне смернице за безбедно смањивање њиховог броја. Први корак ка смањивању броја царских резова је тачно праћење њиховог броја на националном нивоу. Други је увођење класификације индикација за царски рез.

Више је разлога, по мишљењу др Мирковић, иначе и професора Медицинског факултета, зашто је неприхватљив овако висок проценат царских резова.

- Пре свега, царски рез је хитна хируршка операција којом се спасавају живот жене или фетуса, у порођају - објашњава наша саговорница. - Компликације као што су крварења, инфекције и тромбозе крвних судова чешће су код оперисаних жена, а већа је и смртност у тој групи породиља. Деца рођена царским резом су у каснијем животу изложена већем ризику за појаву астме и неких других аутоимуних обољења. У следећој трудноћи жене са царским резом имају већу шансу за појаву ниско усађене постељице.

РАЗЛОЗИ

Фактори који највише доприносе учесталости ове операције су - неадекватна матерична активност, претходни царски рез, карлични став плода, патња плода, пренесена трудноћа, вишеплодна трудноћа... Царски рез је акушерска операција којом се хируршким путем завршава порођај и спада у најважније операције које се изводе у гинекологији и акушерству. Такође, спада у једну од десет најчешћих великих операција.

УЧЕСТАЛЕ РИЗИЧНЕ ТРУДНОЋЕ

- Променило се много тога последњих деценија што може објаснити учесталију појаву ризичних трудноћа, о чему нажалост, у Србији не постоји јасна евиденција - каже др Мирковић. - Жене рађају у каснијим годинама са више мањих или већих, латентних или манифестних обољења, више је мултиплих трудноћа као резултат асистираних репродуктивних технологија, труднице су чешће гојазне и са већим бројем штетних навика. У развијеним земљама се бележи пораст учесталости хипертензије и дијабетеса у трудноћи чак за 25 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Дајте гусле, погани роде, ...

15.10.2017. 11:45

Спонзоред бај УСА, ЕУ анд НАТО.

Alexis

15.10.2017. 11:56

Kod nas nisu "hitni" nego zakazani. Trudnica, obicno sa muzem sa viskom love, "uplasena" po vokaciji čepa i cmizdrulja, a i doktor koji joj je vodio trudnocu treba da zaradi nesto na dezurstvu.

marta

15.10.2017. 12:21

Kada bi muskarci radjali, odavno bi svi porodjaji bili - carski. Imala sam dva carska reza kao "stara prvorotkinja",sa hipertenzijom, a ni dinara nisam platila doktorima.

Sumadinac

15.10.2017. 13:51

Po zapadnim zemljama je bio trend da se vrsi carski rez posto na to lekari zarade dobar novac a i se (politicki zeljeno?!?) smanji broj stanovnika posto se nemoze bezbroj puta radjati carskim rezom. A sad je ta propaganda pod nazivom "moderno" stiglo i u Srbiju. Najmanjim osoba je to iz zdravstvenih razloga.

Trudnica

15.10.2017. 14:00

nisam nikad bila trudna u srbiji pa nemogu da tvrdim iz iskustva... ovde u indoneziji svaka trudnica od 7. meseca jednom nedeljno ide na yogu... tu ucimo tehnike disanja, a telo dolazi u formu I beba se pomera u pravilan polozaj vezbama koje su lake a odlicne za kondiciju... zene se ovde jako lako I relativno brzo poradjaju...

Trudnica

15.10.2017. 14:00

nisam nikad bila trudna u srbiji pa nemogu da tvrdim iz iskustva... ovde u indoneziji svaka trudnica od 7. meseca jednom nedeljno ide na yogu... tu ucimo tehnike disanja, a telo dolazi u formu I beba se pomera u pravilan polozaj vezbama koje su lake a odlicne za kondiciju... zene se ovde jako lako I relativno brzo poradjaju...

ZoZoNaC

15.10.2017. 14:12

razumem kada lekari apeluju da mora na carski beba ali kada žena sama insistira i plus papreno plaća to ne razumem!

Лука

15.10.2017. 16:50

Ако ћемо реално, данашњи мушкарци и жене нису ни бледа слика претходних генерација. Моја баба је родила мог ујака САМА на селу, повила га и отишла да ради на њиву. То је Амазонка за данашње, како рече неко, цмиздруље! А о мушкарцима који зову мајстора за промену сијалице довољно....

Ja

15.10.2017. 18:57

A zasto niko ne potegne pitanje o lekovima i suplementima koje ginekolozi naveliko prepisuju trudnicama, kakva je kontrola istih i da li je zaista neophodno toliko trovati trudnice...Siguran sam da dobar deo zasluga za smanjen broj prirodnih porodjaja se moze pripisati upotrebi tih "suplemenata"...