POSLE tročasovne drame u Centru za socijalni rad u Vranju, suza i ružnih reči, postupak predaje sedmogodišnje devojčice Melanije majci Snežani Đorđević, koja već dve godine čeka na izvršenje sudske odluke prema kojoj je ona staratelj deteta, ponovo je odložen.

Sudija osnovnog suda nam je samo kratko rekao da su postupak onemogućili najbliži srodnici deteta i da će se primopredaja naknadno obaviti, ali nije mogao da precizira kada će to biti.

U Centru za socijalni rad kažu da su i u ovom slučaju radili isključivo u interesu deteta i sprovođenju izvršne odluke.

Majka Snežana u ponedeljak nije uspela ni da vidi devojčicu, kaže da je samo čula galamu i plač deteta.

- Ja sam došla oko 13 sati i rekli su mi da sačekam u sobi susret sa detetom. Nešto pre 16 sati mi je rečeno da ni ovoga puta moja devojčica ne ide sa mnom. Kažu pokušali su sve ali nije bilo moguće. Teško mi je, verovala sam da je ovo kraj agonije, sad mi ostaje samo da sačekam sledeći pokušaj - priča vidno uznemirena Snežana.

Uznemireni su bili i radnici Centra, jer je na njihov račun mnogo ružnih reči izgovorila baka devojčice, koja je zajedno sa suprugom i ćerkom dovela dete u Centar, pošto se otac nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog neizvršenja sudske presude.

Njegov advokat Dragan Stojanov, sa druge strane, prilično je revoltiran ponašanjem zaposlenih u Centru jer ovaj slučaj "za njih predstavlja samo broj".

- Dete nije televizor koji može da se iz jedne kuće prebaci u drugu. Niko ne vodi računa o tome da dete dve godine nema kontakt sa majkom i da se naviklo na novo okruženje i treba malo po malo da se privikne na nove okolnosti - kaže Stojanov i napominje da je njegov klijent svestan da dete treba da ima i oca i majku.

On kaže da je u prethodne dve godine više od 20 puta što pisanim putem, što usmeno zatraženo od Centra da pruži podršku kako bi se napravio ambijent da majka u jednom trenutku može da ostvari kontakt.


POMOĆ POLICIJE

Nakon incidenta, u Centru se brzo pojavila policija, koja je obaveštena o celom slučaju. Nezvanično saznajemo da će sudija zatražiti i pomoć načelnika policije kako bi se konačno sprovela odluka suda i dete vratilo majci.