Odžaci: Streljani Nemci rehabilitovani

S. MIRIĆ

15. 09. 2013. u 20:35

Viši sud skinuo krivicu sa 113 građana Odžaka nemačke nacionalnosti koje su 1944. streljale jedinice koje su oslobađale Vojvodinu od nacista

Viši sud u Somboru doneo je presudu o rehabilitaciji 113 građana Odžaka nemačke nacionalnosti koji su pobijeni 23. novembra 1944. godine neposredno uz ovaj gradić na putu za Karavukovo, od strane jedinica koje su oslobađale Vojvodinu. Ovaj sudski postupak sproveden je na osnovu Zakona o rehabilitaciji iz 2006, na zahtev udruženja građana „Udruženje Odžačana Mosburg“ u Nemačkoj. Presuda višeg suda je prva kolektivna rehabilitacija u Srbiji po Zakonu o rehabilitaciji iz 2006. godine. Naši sudovi su do sada donosili samo presude u kojima su rehabilitovani pojedinci.

Mnogi vojvođanski Nemci krajem Drugog svetskog rata povlačili su se za nemačkom vojskom preko Dunava ka Austriji i Nemačkoj, a oni koji su smatrali da se nisu ogrešili o ljudske i građanske norme sačekali su nove vlasti. Među onima koji su završili na stratištima za grupnu likvidaciju i logorima bilo je i dece. U blizini mesta gde se nalazi masovna grobnica potomci pobijenih Švaba podigli su 2006. spomenik na osnovu dozvole lokalne samouprave Odžaci. Jedan spomenik podignut je i na putu za Bački Gračac, na izlasku iz Odžaka kod „Hipola“, gde je takođe 1944. streljano oko 100 pripadnika nemačke nacionalnosti, ali za njih rehabilitacija nije tražena.

Odžaci su pre Drugog svetskog rata imali više od 90 odsto stanovnika nemačke nacionalnosti.

- Rešenjem suda, koje očekujem četiri godine, skinuta je nepravda sa imena ubijenih. Njih ne možemo povratiti, ali oni mogu da počivaju kao nevini - izjavio je Peter Blaha, podnosilac zahteva za rehabilitaciju.

SRODNICI

ZA mene je ova presuda pre svega čin ogromne moralne važnosti, jer su tamo sahranjeni i moji srodnici za koje sigurno znam da nisu učestvovali u ratu niti su podržavali Hitlera - kaže Blaha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

O6PA3

15.09.2013. 20:50

Prema tome oni što su se ogrešili i streljali ih, kao i njihovi potomci, sada treba da odgovaraju!!!!

igor novi sad

15.09.2013. 21:08

Naravno , da bi mogli da im vratimo imovinu moramo ih prethodno rehabilitovati. Sami sebi skačemo u stomak.

007

16.09.2013. 12:10

@igor novi sad - Sasvim nornalno je da se vlasniku vrati svoje. Takav je slučaj I u Hrvatskoj gde Srbi traže svoje.

саша

15.09.2013. 21:44

Срби рехабилитују немце, а не желе да рехабилитују Србе из другог светског рата ?! не него нам треба гузенбауер као саветник !!!

Душан

15.09.2013. 22:21

Неписмена комунистичка багра је само била жељна да се напије крви недужних људи. Тиме је показала свој кукавички профил с којим је навикла да се само групно и из заседа над немоћнима иживљава.

D.POPOVIC

16.09.2013. 08:59

Neko pametan je odavno napisao: "Nikada ne savetuj budalu!" U obrazlozenju pise: 1. Ne bi bio ni prvi ni poslednji koje je to bezuspesno pokusao, 2. Budala ne bi bila budala kada bi razumela i postupila po savetu, 3. Budala moze da se naljuti zbog saveta pa da ti zabode noz ili da ti puca u ledja. Zato, necu da predlazem ponistenje rehabilitacije. Ako hocete, rehabilitujte i ostale zlikovce zajedno sa Hitlerom, Mengeleom i Pavelicem. Neko normalan ce to za godinu-dve ionako da ponisti i srusi.

Deki

16.09.2013. 09:29

Sve se zna i sve moze da se sazna, ako postoji volja. Sasvim je sigurno da je komunisticka crvena banda, medju desetinama hiljada nevino pobijenih gradjana, usmrtila i neke nevine folksdojcere.Takvima treba dici jos velelepniji spomenik. a ostale preorati!!! Mislim da Nemci ne zasluzuju nikakvo vece saosecanje, nikada na ovim prostorima!

Ruben Lonuestro

16.09.2013. 15:41

@Deki - gresite dusu ; nevine zrtve su nevine zrtve ; ma ko da su. Mada ste u pravu sa diagnozom poltronstva srpskih politikanata: Puzu pred rajhom - odatle i ova vrsta spomenika sad. Ako rajh kojim slucajem propadne - sto je lako moguce - ponovo ce ih vandalizovati.

Aleksandar69

17.09.2013. 17:53

Da li je moguce,da mirni paori odjednom postanu zveri u ljudskom obliku.Na zalost moguce je.Divizija koja je oformljena u Banatu u Beloj Crkvi za svo vreme ww2 njeno operativno delovanje je bilo na prostoru ,gde god su bili partizanske snage.Cinili su zlocine protiv civila.da su se kojim slucajem zapitali,da mozda i njihove bliznje moze zadesiti slicna ili ista sudbina,ne verujem da bi se sa toliko ostrascenosti poneli po Jugoslaviji.Civili su uvek civili i neduzni.Ali kako sejes,tako ces i znje