Saveti majstora: Zimska guma ili ne

V. N.

utorak, 05. 11. 2013. u 10:55

Савети мајстора: Зимска гума или не
Kad temperatura vazduha padne ispod +7 stepeni celzijusa, letnje gume gube svoja svojstva
NAŠ čitalac Dragan Savić iz Beograda javio nam se sa zanimljivim pitanjem.

- Ukoliko temperatura u novembru bude ista kao u oktobru, da li zaista ima smisla zameniti letnje gume zimskim, i zašto mi majstor kaže da ideja da kupim gume za sva godišnja doba nije pametna?

Prvo, u obavezi ste da imate zimske gume na svom vozilu u periodu od 1. novembra do 1. aprila - po zakonu, ili ukoliko su na putu sneg, led ili poledica.

A zašto su zimske gume bolje, ne samo od letnjih, već i od "univerzalnih" guma, odgovara naš majstor Marko Tejić, šef servisa AK "Voždovac" u Beogradu.

- Kad temperatura vazduha padne ispod +7 stepeni celzijusa, letnje gume gube svoja svojstva. Potrebna je drugačija smeša pneumatika, a posebno je urađen i dizajn šare koji sadrži veći broj lamela, dok su paralelni kanali dublji da bi bolje odvodili vodu.

Ipak, kada su temperature visoke kao poslednjih dana oktobra, zimske gume će se brže trošiti, a neće ni dobro obavljati svoju osnovnu funkciju.

- Takozvane ol sizon gume trebalo bi da budu nešto između letnje i zimske gume. Pa, ipak, jasno je da smeša pneumatika koja je namenjena letnjim uslovima ne može biti jednako dobra i na snegu i na ledu. Prema mišljenju mnogih, ove gume su loš izbor. Mislim da su one dobre za zemlje s umerenijom klimom od naše.

- Moj savet je da ipak namontirate zimske gume, jer se u ovo doba godine nikada sa sigurnošću ne može reći da li će se na putu iznenada pojaviti mraz, led ili sneg - kaže Marko Tejić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije