Otkopavanje istine: Dželati bez kazne

Lj. TRIFUNOVIĆ

24. 10. 2011. u 20:59

Posle sahrane posmrtnih ostataka 29 žrtava u boljevačkom zaseoku Zmijanac, porodice žrtava i dalje očekuju odgovor zašto još nema krivičnih prijava protiv egzekutora

Posmrtni ostaci 29 mučenika stradalih u komunističkim pogromima između 16. i 18. novembra 1944. godine u boljevačkom zaseoku Zmijanac sahranjeni su u subotu, ali porodice žrtava i dalje čekaju odgovor na pitanje zašto protiv dželata još nije podneta krivična prijava.

Ekshumacijom žrtava, po nalogu Višeg tužilaštva u Zaječaru, rukovodio je Ljubinko Stanojević, istražni sudija Višeg suda iz tog mesta koji je prijavu mogao, shodno zakonskim ovlašćenjima, da podnese samo zbog krivičnog dela ubistva. Ono pak zastareva posle 50 godina. Dalji postupak bi mogao da se procesuira jedino ukoliko Tužilaštvo za ratne zločine podigne optužnicu.

Sudija Stanojević je već predlagao da se ovaj predmet prebaci posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu za ratne zločine. Kako se navodi u dopisu koji je Ministarstvu pravde uputila Dragica Jocić, vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Zaječaru, sudija Stanojević je izrazio neslaganje sa odlukom Tužilaštva u Zaječaru, smatrajući da je ekshumacija masovne grobnice kod Boljevca, u cilju utvrđivanja broja sahranjenih, identiteta, uzroka i vremena smrti, u nadležnosti posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine.

Iz dopisa se vidi da je sudija Stanojević predložio veću Višeg suda u Zaječaru da se donese rešenje kojim se taj sud proglašava nenadležnim, ali je njegov zahtev odbijen, nakon čega je doneto rešenje za sprovođenje ekshumacija na pet lokacija u Zaječaru, dve u Knjaževcu u jednoj u Boljevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

krstivoje

25.10.2011. 17:52

Po univerzalnom pravu ZLOCIN nikada nezastareva,srbija ce naci svoj mir i krenuti putem civilizacije TEK kada se obelodane teski zlocini posle 1944- pocinjeni od komunistickih bandi koje su upale u srbiju iz tamnih vrleti i postreljali preko 300-hiljada gradjana bez ikakvog suda samo zato sto nisu bili komunisti,naravno imovinu masakriranih su opljackali i pootimali i sa tom imovinom upravljaju i danas dani na bestidan i besraman nacin.Ako bi grupa gradjana dovela EU- komisiju to bi imalo nade.

Bosanac

25.10.2011. 20:52

Iskopavajte one masovne grobnice koje ste posijali po Bosni,Hrvatskoj,Kosovu.

Radoje Nikolic

26.10.2011. 10:59

@Bosanac - bosanac: Ne pripisujte srbima ono sto su dve nacionalnosti cinile u bosni. Ako je nekog bilo iz Srbije to su vasi predvodili, vuk draskovic i seselj koji su preselili u srbiji i dosli tamo da ratuju, nikako srbi, kojima vi to pripisujete. Regularna JNA je je bila po celoj Jugoslaviji i bila je duzna da zavede red na svojoj teritoriji gde je i bosna tada pripadala, kao i na kosovu. Nemoj te da mlatite praznu slamu, no vi otkopavajte one koje ste pobili, i vase pobijene u sukobu.

Radoje Nikolic

26.10.2011. 10:37

Ako je otkopavanje istine, zasto skoro otkopani, pa i ranije, nemaju svoja imena,to mi lici kao da nisu identifikovani ni otkopavani. Nisu svi iz Boljevaca, Bora, Slatine, Zagradja, Rgotine, ili Zajecara, da bi njihovi najblizi bili u mogucnosti da ih preuzmu i po zelji sahrane u porodicnim grobnicama. Moj brat je sa Kosmeta,koji je po mom saznanju tu ubijen, morao je biti tu i sahranjen. Vod Zandarma koji je pratio Kraljevu Svitu od 19 ljudi, gde je bio i moj brat u Boljevcu u OS. skoli su >>

Radoje Nikolic

26.10.2011. 10:48

nastavak: Moj brat je bio u Tom vodu Zandarma gde su bili opkoljeni titovim izvrsiteljima, glavu je spasio jedan covek iz moga sela, koji je mog brata i odveo od 17 godina da se bori za Kraljevinu Srbije i predao se partizanima, pa 1945 g. je u Maju dosao na osustvo te ispricao dramu. Ja licno imam fotografiju svih 19 zandarma koliko ih je bilo po pricanju Predsednika "istine" Dr. gosp. Tomica, cijije otaca tu okoncao zivot i da ga je licno video u lokvi krvi posle masakra. "istina je" Zlocin.