Položajnik za radost: Prva osoba koja na Božić uđe u dom ima posebnu misiju

T.L.

ponedeljak, 06. 01. 2020. u 20:30

Положајник за радост: Прва особа која на Божић уђе у дом има посебну мисију

Depositphotos

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka

NA Božić, rano ujutru, prva osoba koja dođe u dom ima poseban status i naziva se - položajnik ili radovan. Njena misija je da donese radost u kuću, pa je to obično “dogovorena” poseta.

Kada položajnik uđe, običaj je da pozdravi ukućane rečima “Hristos se rodi”, a onda da priđe ognju, uzme grančicu badnjaka i džara vatru uz reči: “Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica.” On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, bože, daj!”

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka i da dok džara vatru gata po zvezdama u korist domaćina.


Obično ulogu radovana ima dete, koje dobija simboličan poklon u znak zahvalnosti. Danas se sve češće preskače džaranje vatre, ali položajnik i badnjak opstaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije