Zlatnu paletu bacaju u zaborav! Protest dela članova ULUS-a

Miljana Kralj

07. 07. 2020. u 18:21

Deo članova ULUS najavljuje protest zbog izostavljanja priznanja "Prolećne izložbe”. Knežević: Ukidanjem nagrada pokazano neznanje, nepoštovanje tradicije i samovolja

Златну палету бацају у заборав! Протест дела чланова УЛУС-а

Sa ovogodišnje “Prolećne izložbe“ / Foto Tanjug

PRIZNANJA koja ULUS dodeljuje već 60 godina - "Zlatna paleta", "Zlatna igla" i "Zlatno dleto" izostale su sa ovogodišnje "Prolećne izložbe", održane u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", a dodeljena je nagrada samo najboljem radu na postavci - performansu Vladimira Bjeličića "Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima". Kod dela članstva to je izazvalo veliki revolt, pa će do kraja nedelje, zbog narušavanja ove tradicije, ali i drugih propusta, kako kažu, zvanično uputiti protest upravi.

- ULUS je prošle godine obeležio 100 godina postojanja i krajem godine na skupštini je izabrano novo rukovodstvo koje je obećavalo tektonske pomake - kaže, za "Novosti", Dragana Knežević, član slikarske sekcije, jedna od šezdesetak i više nezadovoljnih, spremnih da celu stvar raščiste na sudu časti, među kojima su i dobitnici ukinutih priznanja. - Prve katastrofalne promene su se dogodile na upravo završenoj "Prolećnoj izložbi".

Gotovo devet decenija, uz kraće prekide za vreme rata, "Prolećna izložba" predstavljala je dobru tradiciju ULUS-a, a ove godine, prema mišljenju naše sagovornice, bila je daleko ispod očekivanja i više je podsećala na izložbu sekcije proširenih medija.

- Oko 120 radova je odbijeno, a najviše je oštećena slikarska sekcija, koja je i najbrojnija - tvrdi Kneževićeva. - Izložbu je selektovao pozvani kustos, a Umetnički savet je u svemu pokazao veliku nesposobnost. Ukidanjem nagrada "Prolećne izložbe", oni su pokazali ogromno neznanje, nepoštovanje tradicije i bahatu samovolju. Odluka je doneta bez održavanja skupštine ULUS-a, čime je grubo prekršen statut. Sve bitne odluke se donose na skupštini. Veliki propust je i to što je na koricama, plakatu, mada i u katalogu, prisutan rad Isidore Ilić koji fizički nije bio na izložbi. Time je narušen kodeks profesionalne etike.

Naglašavajući da se ULUS sastoji od četiri sekcije: slikarske, vajarske, grafičke i sekcije proširenih medija, naša sagovornica dodaje:

- Ovo udruženje ne može prerasti u udruženje proširenih medija jer je ono i nastalo po meri umetnika, to jest ono je tradicionalno esnafsko udruženje koje zastupa interese svih umetnika. Nema mesta nikakvom politikantstvu, amaterizmu i neznanju koje je ovo rukovodstvo pokazalo. Zato pozivamo sve učesnike na odgovornost povodom ovoga što se desilo - zaključuje Dragana Knežević.


Performans Vladimira Bjeličića / Foto Ulus

Da podsetimo, nagrade ULUS-a prvo su se od 1960. godine dodeljivale na "Jesenjoj izložbi", da bi sedam godina kasnije ista priznanja za slikarska, vajarska i grafička dela postala su sastavni deo "Prolećne izložbe". Nagrada za proširene medije dedeljuje se od 1999. Uz ova priznanja od sredine osamdesetih, na predlog Umetničkog saveta, uspostavljena je nova nagrada "Jesenje izložbe, koja je dodeljivana za celokupni opus, a ne za pojedinačni rad na izložbi. Nagrada je podrazumevala štampu monografije i organizaciju samostalne izložbe nagrađenog autora. Nažalost, do sada je objavljeno svega devet monografija, iako je broj onih sa priznanjem za celokupan opus mnogo veći.

OTVORENA ZA SVE

OD osnivanja Paviljona "Cvijeta Zuzorić" 1928. godine, "Jesenja" i "Prolećna izložba" traju u kontinuitetu i obe su, od početka zasnovane na instituciji konkursa i koncipirane u znaku otvorenosti prema različitim umetničkim orijentacijama, ističu nezadovoljni ovogodišnjim odlukama.

Uvođenjem nagrada, izložbe su dobile su novu dimenziju. Svi žiriji za nagrade na izložbama ULUS-a bili su sastavljeni od članova Umetničkog saveta, Upravnog odbora Udruženja, kao i predstavnika Udruženja likovnih kritičara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

pera

09.07.2020. 17:04

To je novi atak na kulturu. Hocemo da budemo ispred vremena u kome zivimo na ustrb ideje na kojoj je paviljon osnovan.