DRUŠTVO članova Matice srpske u Crnoj Gori ove godine slavi deset godina od osnivanja i za to vreme imalo je oko pet stotina manifestacija, od kojih je većina izuzetnog značaja i vrednosti za nauku i kulturu.

- Od Crne Gore u poslednjih pet godina nismo dobili ni najmanju pomoć, makar simboličnu, iako smo se prijavljivali na mnoge konkurse. Za sve vreme postojanja javni medijski servis Crne Gore nas je propratio samo jednom, u trajanju od dva minuta. Da im je važno da imaju kvalitetan javni servis i sadržaj medija, a ne ispolitizovan, građen prećutkivanjem svega što nosi srpski predznak, da ne kažem na antisrpstvu, unapredili bi ga praćenjem sadržaja i dešavanja koja organizujemo.

Ovo u razgovoru, za "Novosti", kaže Jelica Stojanović, predsednik Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori, koje broji oko sto članova, većinom doktora nauka i magistara, a uz to i poznatih i značajnih poslenika kulture i umetnosti.


PROČITAJTE JOŠ: "Roboti u svemu mogu zameniti čoveka sem u kreativnosti, poeziji i humoru": Pisac Vladimir Pištalo o životu, piscima, Americi, Meši Selimoviću

Ali, javnom servisu Crne Gore, po njenim rečima, nije stalo do kvaliteta programa:

- Važno je da ništa što je deo srpskog nasleđa (i crnogorskog u sklopu toga) ne bude prikazano, ili, ne daj bože, promovisano. A svi mi ulažemo, i materijalno, u isti javni servis Crne Gore. Posvetili smo svoj život i rad da bismo pokazali, predstavili i unapredili nepatvoreno nasleđe Crne Gore, time i srpsko nasleđe u pojedinačnom i u celini.

Na pitanje kako je ova institucija od izuzetnog značaja egzistirala sve ovo vreme, Stojanovićeva odgovara:

- Sva pomoć koju smo dobili, osim nevelikog broja donacija pojedinaca (a na tome im dugujemo veliku zahvalnost), jeste od Republike Srbije i njenih institucija. Nekad je ta pomoć bivala manja (ili gotovo nikakva), nekad veća, ali su rezultati bivali izuzetni. I za najmanja ulaganja, Matica srpska - DČCG daje mnogo, jer imamo entuzijaste, uz to izuzetne ličnosti i znalce u svojoj oblasti, članove koji rade sa ljubavlju, ulažu nesebično da promovišu ono što je iskonski i pravi kontinuitet Crne Gore, samim tim i srpsko nasleđe. Daju sebe bez ikakve materijalne nadoknade, često i sami ulažući i materijalno, uz sve posledice koje trpe od zvanične Crne Gore. Pomoć Republike Srbije i Predsedništva je prirodna, pre svega što smo deo Matice srpske kao celine i, kao drugo, što radimo na jednom i jedinstvenom dobru i nasleđu. Deliti duhovno i sveto je nemoguće, a da ne otpadnemo od njega.

Matica srpska - DČCG, ističe naša sagovornica, sve vreme svog postojanja posvećena je očuvanju, negovanju, promovisanju, unapređenju srpskog narodnosnog bića, srpskog jezika i srpskog pisma.

- Sve je to, istovremeno, i nasleđe svih prostora koji su u 19. i 20. veku ušli u sastav današnje Crne Gore. To nasleđe, jedino na pravi način, povezuje sve prostore Crne Gore, objedinjuje njeno biće u iskonu. Teritorijalno nije granica, iskon je duhovni i suštinski život u bezgraničnosti i slobodi, u onom što je čvrsto i trajno. Istovremeno, poštujemo i sve što u svom delovanju ima iskru nesebičnosti, što je proizašlo iz truda na putu istine i traženja istine. Što se ne bavi falsifikatima i krivotvorenjem.


STAZAMA NjEGOŠA

PETAR II Petrović je prvi član Matice srpske sa prostora Crne Gore. Njegoš nas je, svojim učlanjenjem, sve učlanio u Maticu srpsku, ako smo na njegovom putu. I, ako smo na putu Crne Gore - ističe naša sagovornica. - On je svojim delom, i svojim učlanjenjem, rekao šta je imao, i govori iznova nas rađajući svojim rođenjem u večnosti. Treba pratiti njegov put, ne blatiti ga, nego se umivati čistotom i veličinom njegovog puta. A ale i vrane (kako stoji u žitijima Svete Braće), napadale su još Svetog Ćirila i Metodija, potom, po zadatku koje imaju ale i vrane, i sve što vredi kroz istoriju. Pobedila su i tada Sveta Braća pravednim životom, dubokom promišlju, svedočeći Božijom besjedom, kao što je i potom, i pre toga, pobeđivalo, živelo i živeće - sve ono što ima za put, i na putu, ljubav i pravednost.