NA večni počinak ispraćen je Ranko Jovović (79), bard srpskog pesništva, koji je u poluvekovnom stvaralaštvu ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. U selu Kosić kod Danilovgrada sabrali su se kolege pesnici, prijatelji, komšije.


Njegovim senima poklonio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je sa sveštenstvom služio opelo, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.


PROČITAJTE JOŠ - Odlazak buntovnika: U Podgorici preminuo pesnik Ranko Jovović


- Blažen je ovaj put našeg Ranka. Imao sam tu radost da ga ovih dana posetim i osetim njegovo stradanje, ali i radost koju je u sebi nosio. Stradanje njegovo započelo je od malih nogu, od pogibije njegovog oca Miloša u bratoubilačkom sukobu. To ga je pratilo ceo život. Nosio je ranu svoga oca koji će ga prigrliti u naručju, ali i ranu svog naroda koja osta nezaceljena - kazao je mitropolit Amfilohije, osvrnuvši se na događanja u Crnoj Gori i litijama. - Očekivao je Ranko ovo buđenje naroda. Verovao je da će se probuditi vera u narodu, obnoviti bratska ljubav i sloga. Pevao je o slobodi i o stradanju. To je suština njegove poezije koja je prožimana ljubavlju prema roditeljskom domu. Ranko je bio gonjen i progonjen, ali neustrašiv, naglasio je vladika.

PROČITAJTE JOŠ - Pesnik Ranko Jovović dobitnik književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ (VIDEO)

Potom se od pesnika oprostio kolega i prijatelj po peru Budimir Dubak, sa kojim je kroz život delio dobro i zlo.

- Sa Stevanom Raičkovićem, Branom Petrovićem i drugima provodio si život i ušao na velika vrata srpske književnosti. Govorio si da je smrt velika tajna, ali si verovao u vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista. Celo tvoje delo pisano je znojem, krvlju i suzama. Izmirio si se sa svima. I goniteljima si oprostio. Voleo si srpski narod, slobodu, ličnu i roda kojem si pripadao - rekao je Dubak.

Za sve što je Ranko Jovović uradio za srpski narod, srpski jezik, srpsku ćirilicu, srpsku književnost zahvalio je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.