Pesnik Ranko Jovović dobitnik književne nagrade „Izviiskra NJegoševa“ (VIDEO)

Novosti onlajn

15. 02. 2018. u 20:13

Dobitnik značajne književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ za 2016. i 2017. godinu, koju dodeljuju Eparhija budimljansko-nikšićka i kompanija Mona, je pesnik Ranko Jovović

Песник Ранко Јововић добитник књижевне награде „Извиискра Његошева“ (ВИДЕО)

Foto printscreen YouTube

Dobitnik značajne književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ za 2016. i 2017. godinu, koju dodeljuju Eparhija budimljansko-nikšićka i kompanija Mona, je pesnik Ranko Jovović. Jovović, koji na srpskom jeziku stvara preko 50 godina, nagradu je, po odluci žirija, dobio za celokupno pesničko delo, a povodom knjige „Suze Marka Miljanova“.

Povodom proglašenja šestog po redu laureta književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ u sredu 14. februara 2018. je u Beogradu,na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, upriličena svečanost, kojoj je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Vladika je na početku blagoslovio sabranje, kojem su se odazvali brojni crkveni velikodostojnici, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, književnici i kulturni radnici, poštovaoci Njegoševa i njegovog dela.

Odluku žirija, kojeg čine: dr Jovan Delić, predsednik, dr Ranko Popović, dr Ivan Negrišorac, dr Dragan Hamović i Milutin Mićović, obrazložio je Jovan Delić, rekavši da je Jovović stekao jedinstven, prepoznatljiv, nepotkupljiv pesnički glas među srpskim pesnicima, glas protesta, nepristajanja, posrtanja u težnji za slobodom.

„Jovović već pola veka svojim divljim plačem pozdravlja divlje pesnike sveta svojim glasom novorođenog divljaka, ne mareći za slavu poetika i oslanjajući se na glasove i pesničke sudbine neprilagođenih… Njegova poezija se hrani užasima ovog svijeta, kojih se nadoživljavao i nagledao. Suza moja nema roditelja je onaj Njegošev stih u čijem znaku protiče Jovovićev život, od detinjeg plača i pevanja, do prvog divljeg plača. Čežnja za suzinim roditeljem postaje i čežnja za suzom koju valja vratiti u ljudsko oko, jer je ona znak i mera srca. Otuda i suze Marka Miljanova koje se celo stoljeće ne suše nad Crnom Gorom i njenim udesom“, kazao je Delić.

O pjesniku Ranku Jovoviću su govorili i članovi žirija: Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i književnik Milutin Mićović. Mićović je istakao da prava poezija direktno povezuje čoveka s njegovim temeljom, budeći u njemu slobodu i stvaralačku silu, a to, prema Mićovićevim riječima, u osnovi znači – čojstvo i junaštvo.

„Živeći s poezijom i jedino se oslanjajući na njene moći, Ranko Jovović je ostao u našim smutnim vremenima prkosan i nepobeđen, čovek – junak. Ako je Marko Miljanov rekao da će umrijeti dosta srećan kao Kuč, a nesrećan kao Srbin, Ranko Jovović, na zdravlje mu bilo, može reći, da je živio dosta srećan život kao pesnik, a srpske nesreće pratile su ga od detinjastva do danas“.

„Ono što je duhovno krepilo i produbljavalo ovog pesnika u našem sumornom veku, ipak jeste daleka Njegoševa iskra, kosovski podvig i korota, i vitalizam Vukovog jezika. Ovi oslonci davali su mu snage da prelazi i preko svojih bezdana, da stvara i da se raduje“, naveo je Mićović.

Dobitnik nagrade je, u svom obraćanju, kazao da „Gorski vijenac“ jesmo učili, ali ga nesmo sasvim naučili, doživeli, inače nas, kako je kazao Jovović, „ne bi tukla i mučila fukara, i domaća fukara, i u onom ratu, koji smo vodili mahom molitvom, ni u ovim prokletim ratovima do danas i prekodanas“.

Pesnik je dodao da se i Vladika rodio i rađa molitvom u molitvi, ali i Poezijom, koja je, moleći se, brisala taj primitivni, nebratski svet koji nam i danas oči povadi. Te slepi putujemo od Gračanice do Lovćena.

„Ali Bogu hvala, mi smo Srbi, mi smo visoka molitva i iskra u kamenu. Naša sloboda je vječna borba za slobodu“, kazao je Ranko Jovović, dodajući:

„Hvala svima koji su se setili, te su nagradili moju Poeziju i moj život, slavnom Njegoševom Izviiskrom“.

Potom je pročitao svoju poemu o Njegošu u kojoj se, između ostalog, kaže:

„Danas se oko razbijenog prestola Srpskog vrzma nadnečovjek. To je taj soj ižđikao iz „bauka komunizma”. Taj nadnečovjek, po uzoru na zapadnog nadnečovjeka, koji vlada svijetom.

Ako su Srbi — a jesu, ukleti narod. Ukleti su i Rusi, čije je čelo Dostojevski, a srce Ljermontov — onda, tako mi Gospod kaže, od njih očekuje i najviše. To je: da se vratimo na put Oca svih nas Isusa Hrista, koji će nas opet nahraniti vjerom, obnoviti… uprkos Oluji koja tutnji u nama i nad nama“, rekao je Jovović u poemi.

Svečanost je uveličao nastup KUD „Lola“, Srbski pravoslavni pojci pozdravili su sabranje himnom „Onam namo“, a Njegoševe i stihove Ranka Jovovića govorili su glumci Biljana Đurović i Nenad hadži Maričić.

Nagrada „Izviiskra Njegoševa“ će biti uručena tokom ovogodišnje manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ u Nikšiću, a sastoji se od povelje i plakete, umetnički rad vajara Ljubiše Mančića i novčanog iznosa, koji, u ime kompanije Mona, uručuje Đorđe Momirović.

Dosadašnji dobitnici ovog značajnoj književnog priznanja su: Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije Radović, Milovan Danojlić i Ljubomir Simović.

(svetigora.com)Pratite nas i putem iOS i android aplikacije