TEK što mu je iz štampe izašlo drugo dopunjeno izdanje knjige „Ni dan bez kajanja“, u večnost se preselio srpski pesnik iz Podgorice Ranko Jovović (79), član Književne zadruge Srpskog narodnog veća Crne Gore.

Stvarao je više od pedeset godina i ostavio neizbrisiv trag u srpskom pesništvu. Za to vreme među svojim kolegama stekao je glas protesta, bunta i nepristajanja na posrtanje. Objavio je knjige poezije: Gvozdena šuma, Dodir tame, Jemstvo, Divlji plač, Psa mi, Poljubac za Anu Ahmatovu, Gomilanje Straha, Zemlja za ukop, Crnjanski, Pagani pred Raspećem, Šta je Čovjek, bez podviga Gospode, Mračni hljeb, Moj doprinos razaranju svijeta, Čekajući jakobince, Izdahnuću na balkonu, Suze Marka Miljanova. Jovović je ovjavio i knjige eseja i intervjua: Nek mi ne bude ništa oprošteno i Doba divljanja.

Pročitajte još - Pesnik Ranko Jovović dobitnik književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ (VIDEO)

Poezija Ranka Jovovića prevođena je na više svetskih jezika, osobito na njemu dragi ruski jezik. Objavljena su i dva zbornika njegove poezije: Ne okreći glavu od mene Gospode i Ranko Jovović Pesnik. Dobio je više nagrada: Udruženja književnika Crne Gore, Marko Miljanov, Risto Ratković, Rade Drainac, Laza Kostić, Radoje Domanović, Pečat Unireksa, Gračaničku Povequ, Povequ Sveti car Lazar, Nagradu Danilovgrada, Arsenije Čarnojević, Pečat varoši sremsno-karlovačke, Jelena Balšić, Duško Trifunović, Jovan Dučić, Branko Ćopić, Odzivi Filipu Višnjiću, Miodrag Ćupić, Žičku Hrisovulju, Makarijevo slobo, Pečat Herceg Šćepana, Izviiskra Njegoševa...

U jednom od intervjua za “Novosti” Ranko Jovović je rekao:

-Da je bilo sreće ne bih bio pesnik, nego gangster! Ali nisam bio rođen za takve avanture. Smetala mi je etika koju sam nasledio od predaka. Po nesreći rođen sam da razmišljam o srpskim stradanjima, otadžbini kojoj tamni svet dušu uzima.

Pesnik će biti sahranjen u utorak u 16 časova na groblju pored crkve posvećene Časnom Krstu u mestu Kosić kod Danilovgrada.