U POTRAZI za izgubljenim smislom, ljubavlju i bliskošću, u nepopravljivom očaju nad sopstvenom promašenošću i propuštenim životima hvata se u koštac i vrti u krug, deset destruktivnih junaka komada "Mamu mu j...ko je prvi počeo", večeras premijerno izvedenog na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.


Burnim aplauzom publika je na kraju predstave pozdravila ansambl, a ovajje na scenu izveo i autorski dvojac: pisca Dejana Dukovskog i rediteljaSlobodana Unkovskog,koji su u istom teatru pre četvrt veka s velikim uspehom postavili jednu od kultnih predstava kuće, Bure baruta.


-Nije ovo tekst o ratu. Tekst je o raspadu mojih ličnih vrednosti.Odgovor na pitanjaa na koja nisam tada mogao da odgovorim, zatražio sam u pozorištu. Izmutirao sam moje pozorišno pamćenje ili pokušao da pronađempozorišni omaž za moju generaciju mutanata rodjenih u razočaranju, očaju, neznanju, zgubljenih korena i kulture, reči su pisca Dukovskog.


U predstavi igraju Miki Manojlović, Branislav Lečić, Mirjana Karanović,Jasna Djuričić, Jovana Belović, Peđa Marjanović,Ana Rudakijević, Miloš Lazić, Miloš Lučić i Nina Perišić. Dramaturg je Jelena Mijović,scenografi Branko Pavić i Dejan Miljković,kostimograf Lana Cvijanović,dok je muziku napisao Vladimir Pejković.