INTERNACIONALNI karavan Međunarodnog filmskog festivala "Kustendorf" preselio se na jedan dan u prestonicu kulture Republike Srpske: svetski afirmisani reditelji zajedno sa učesnicima festivala prisustvovali su otvaranju izložbe "Moderna" beogradske Kuće legata u Andrićgradu. Bila je to prilika da se gosti Emira Kusturice upoznaju sa stvaralaštvom Šumanovića, Konjovića, Čelebonovića, Dobrovića, Cuce Sokić i ostalih velikana jedne epohe, a ambijent "jedinog grada podignutog u čast pisca i njegovog dela", izazvao je posebnu pažnju posetilaca.

- Izložba se sastoji od tri celine: portreti, prostori i promene, kao i nekoliko potpriča koje su zaokupljale umetnike. Moderna je uzeta kao vremenski okvir i umetničko nasleđe. Na ovaj način Kuća legata, gostujući u Galeriji "Petar Lubarda" Andrićevog instituta, želi da podseti sveukupnu javnost na značaj umetnika o čijim se delima stara - naglasila je magistar Dina Pavić, autor izložbe.


PROČITAJTE JOŠ: "Nema više Nede, nema one predivne dame, nema moje prijateljice": Potresan govor Feđe Stojanovića na komemoraciji glumici

Istaknuto je da korpus likovne moderne podrazumeva neretko vremensku udaljenost autora, a cela ova epoha je vreme umetničkih konflikata, različitih ideja i ideologija, ličnih filozofija i mnoštva slojeva unutar jedne humanističke tradicije. Ona podrazumeva svest da su vredna dela ostavljena u amanet budućim generacijama, kao i oku internacionalne publike kakva se okupila u Andrićevom institutu.

Učesnici "Kustendorfa", među kojima su reditelji Paolo Virzi, Džoni Ma i Amžad Abu Alala, istakli su da izložba srpske moderne, kao i jedna arhitektonska celina Andrićgrada izgrađena u ovom stilu izazivaju poštovanje prema srpskoj kulturi iz prve polovine 20. veka.

Otvaranje izložbe "Moderna"- Neverovatno je, skoro nezamislivo koliko toga je jedan čovek, Emir Kusturica, ostavio svojim sunarodnicima. Pamtim ga kao ličnost koju smo posmatrali kao mladog Boga koji je napravio veliki preokret u filmskoj umetnosti - naglasio je Virzi. - Videti nakon toga Mećavnik i Andrićgrad, opravdava i pojačava stavove moje generacije o ovom izuzetnom umetniku.

Pored pomenutih umetnika čija su dela izložena u galeriji Andrićevog instituta, publika je bila u prilici da vidi izabrane radove Olge Jevrić, Milene Jeftić, Ničeve Kostić, Koste Bogdanovića, Milenka Šerbana, Riste Stijovića i Nedeljka Gvozdenovića.

Delo Save Šumanovića

Filmski festival "Kustendorf" završava se večeras svečanom dodelom nagrada mladim stvaraocima sa svih meridijana.


Paolo Virzi u šetnji Andrićgradom

VAŽNOST ZA KULTURU

DIREKTOR Kuće legata Filip Brusić Renaud naglasio je da Kuća legata već treći put gostuje u Andrićevom institutu.

- Ovom izložbom Kuća legata obeležava petnaest godina postojanja. Naša misija je da se staramo o legatima i zbirkama koje su poklonjene i zaveštane na čuvanje gradu Beogradu. Izložena dela odabrana su iz jedanaest zbirki nama poverenih - naglasio je Brusić Renaud. - Ovaj broj će se povećavati, a to je od izuzetne važnosti za našu kulturu.