Oduševljeni Andrićgradom: Gosti Međunarodnog filmskog festivala Kustendorf na otvaranju izložbe Moderna

N. JANKOVIĆ

subota, 18. 01. 2020. u 08:40

Одушевљени Андрићградом: Гости Међународног филмског фестивала Кустендорф на отварању изложбе Модерна
Neverovatno je, skoro nezamislivo koliko toga je Kusturica ostavio sunarodnicima, kaže Virzi

INTERNACIONALNI karavan Međunarodnog filmskog festivala "Kustendorf" preselio se na jedan dan u prestonicu kulture Republike Srpske: svetski afirmisani reditelji zajedno sa učesnicima festivala prisustvovali su otvaranju izložbe "Moderna" beogradske Kuće legata u Andrićgradu. Bila je to prilika da se gosti Emira Kusturice upoznaju sa stvaralaštvom Šumanovića, Konjovića, Čelebonovića, Dobrovića, Cuce Sokić i ostalih velikana jedne epohe, a ambijent "jedinog grada podignutog u čast pisca i njegovog dela", izazvao je posebnu pažnju posetilaca.

- Izložba se sastoji od tri celine: portreti, prostori i promene, kao i nekoliko potpriča koje su zaokupljale umetnike. Moderna je uzeta kao vremenski okvir i umetničko nasleđe. Na ovaj način Kuća legata, gostujući u Galeriji "Petar Lubarda" Andrićevog instituta, želi da podseti sveukupnu javnost na značaj umetnika o čijim se delima stara - naglasila je magistar Dina Pavić, autor izložbe.


PROČITAJTE JOŠ: "Nema više Nede, nema one predivne dame, nema moje prijateljice": Potresan govor Feđe Stojanovića na komemoraciji glumici

Istaknuto je da korpus likovne moderne podrazumeva neretko vremensku udaljenost autora, a cela ova epoha je vreme umetničkih konflikata, različitih ideja i ideologija, ličnih filozofija i mnoštva slojeva unutar jedne humanističke tradicije. Ona podrazumeva svest da su vredna dela ostavljena u amanet budućim generacijama, kao i oku internacionalne publike kakva se okupila u Andrićevom institutu.

Učesnici "Kustendorfa", među kojima su reditelji Paolo Virzi, Džoni Ma i Amžad Abu Alala, istakli su da izložba srpske moderne, kao i jedna arhitektonska celina Andrićgrada izgrađena u ovom stilu izazivaju poštovanje prema srpskoj kulturi iz prve polovine 20. veka.

Otvaranje izložbe "Moderna"- Neverovatno je, skoro nezamislivo koliko toga je jedan čovek, Emir Kusturica, ostavio svojim sunarodnicima. Pamtim ga kao ličnost koju smo posmatrali kao mladog Boga koji je napravio veliki preokret u filmskoj umetnosti - naglasio je Virzi. - Videti nakon toga Mećavnik i Andrićgrad, opravdava i pojačava stavove moje generacije o ovom izuzetnom umetniku.

Pored pomenutih umetnika čija su dela izložena u galeriji Andrićevog instituta, publika je bila u prilici da vidi izabrane radove Olge Jevrić, Milene Jeftić, Ničeve Kostić, Koste Bogdanovića, Milenka Šerbana, Riste Stijovića i Nedeljka Gvozdenovića.

Delo Save Šumanovića

Filmski festival "Kustendorf" završava se večeras svečanom dodelom nagrada mladim stvaraocima sa svih meridijana.


Paolo Virzi u šetnji Andrićgradom

VAŽNOST ZA KULTURU

DIREKTOR Kuće legata Filip Brusić Renaud naglasio je da Kuća legata već treći put gostuje u Andrićevom institutu.

- Ovom izložbom Kuća legata obeležava petnaest godina postojanja. Naša misija je da se staramo o legatima i zbirkama koje su poklonjene i zaveštane na čuvanje gradu Beogradu. Izložena dela odabrana su iz jedanaest zbirki nama poverenih - naglasio je Brusić Renaud. - Ovaj broj će se povećavati, a to je od izuzetne važnosti za našu kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije