VRH: Tekovinu klasične muzike predstavljaju na svež način široj publici

M. MIRKOVIĆ

sreda, 27. 11. 2019. u 15:30

ВРХ: Тековину класичне музике представљају на свеж начин широј публици

Minka Popović ,Foto Sandra Cvitkovac

„Muzički izleti pune mi dušu“, pijanistkinja Minka Popović sa ansamblom "Muzikon"

KAMERNI orkestar "Muzikon" zaključuje svoju prvu sezonu Level Up koncertom simboličnog naziva VRH, koji će se održati u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca od 20 časova.


PROČITAJTE JOŠ - Slavni ruski muzičar ponovo pred Beograđanima: Berezovski na Kolarcu

Poznata austrijska pijanistkinja i redovna profesorka Univerziteta "Mocarteum" Kordelija Hofer Tojč će, osim solo nastupiti i sa jednom od naših najznačajnijih pijanistkinja Minkom Popović. Ona je punih deset godina (od osnovnih, preko master, do postdiplomskih studija) bila Kordelijin student na "Mocarteumu", a danas je i asistent ove profesorke na prestižnom salcburškom univerzitetu.

- Veliko mi je zadovoljstvo što je specijalni gost koncerta upravo ova sjajna pijanistkinja, ali i veliki pedagog, moja "muzička mama" koja je umnogome oblikovala moj muzički put i ukus - kaže Minka. - Kordelija će izvoditi Betovenov Četvrti klavirski koncert, u mnogo čemu revolucionaran za dotadašnju muzičku praksu, a na dva klavira uz pratnju "Muzikona" ćemo premijerno predstaviti i delo Summer time naše poznate kompozitorke Anje Đorđević, koje nas na nepretenciozan način uvodi u duhovne svetove mira i kontemplacije, tako neophodnu kontratežu prenapetosti naše svakodnevice.


Orkestar "Muzikon" uspešno odoleva na domaćoj kulturnoj sceni u vremenu kiča, banalnosti i jeftine zabave, okupljajući oko sebe odlične, posvećene muzičare. Ovaj ansambl tekovinu klasične muzike pokušava (i uspeva!) da predstavi na svež način i široj publici, na šta ukazuje i VRH kao naziv četvrtog koncerta, koji zaokružuje sezonu. Zadovoljstvo mi je da mogu ponovo da sarađujem sa ovim entuzijastama, u svom gradu - ovakvi muzički izleti pune mi dušu!


Kordelija Hofer Tojč,Foto Sandra Cvitkovac

MAJSTORSKI KURSEVI

- POZIVAM sve ljubitelje klavirske muzike, pedagoge, učenike i studente da prisustvuju majstorskim kursevima Kordelije Hofer Tojč u danima nakon koncerta na Kolarcu: 29. novembra od 11 sati u sali muzičke škole "Mokranjac", kao i kursu na FMU u Beogradu 30. novembra od 10 časova - najavljuje Minka Popović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije