POSLE nekoliko godina pauze, jedan od najvećih svetskih pijanista Boris Berezovski ponovo će se, 9. decembra, pokloniti beogradskoj publici. Slavni ruski muzičar i mladi beogradski kamerni orkestar "Muzikon" nastupiće na Kolarcu u okviru Steinway & Sons koncertne sezone.

Čuveni pijanista sebi je postavio novi profesionalni izazov - nastupe sa orkestrima, ali bez dirigenta. Ovo nije neobično kada su u pitanju koncerti iz perioda baroka i ranog klasicizma, ali je kuriozitet kada su na repertoaru dela Šopena i Šostakoviča koje će Berezovski i "Muzikon" izvesti na Kolarcu.

- Velika razlika je u tome što muzičari iz orkestra više ne vide sebe samo kao pratnju, već i kao ravnopravne partnere sa solistom. Za mene je to simfonija sa klavirom. Kada se taj stav promeni, muzičari u orkestru su mnogo više uključeni u proces, to nije samo praćenje. Sve to pruža mnogo veće zadovoljstvo meni i orkestrima, i kao rezultat, publici - rekao je Berezovski uoči beogradskog koncerta.

PROČITAJTE JOŠ - Berezovski zatvorio 43. Bemus

Berezovski je po pisanju uglednog časopisa "Gramofon", najverniji naslednik velikih ruskih pijanista. Kirtičari širom sveta decenijama već hvale njegov muzički talent, virtuoznost, prefinjen senzibilitet, nazivajući ga "Titanom među pijanistima".

Berezovski je studirao na Moskovskom konzervatorijumu, a sa nepunih 20 godina, 1988, ostvario je veliki uspeh na svom prvom debitantskom nastupu u londonskom Vigmor holu. Dve godine kasnije osvaja zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom takmičenju Čajkovski.

Posle tih uspeha, Berezovskom se otvaraju vrata koncertnih dvorana širom sveta. U svojoj bogatoj izvođačkoj karijeri svirao je prestižnim salama u Moskvi, Londonu, Parizu, Njujorku, Rimu, Beču, Tokiju... Kao koncertni solista svirao je sa najčuvenijim ansamblima poput berlinske, njujorške i londonske filharmonije i sarađivao sa uglednim dirigentima.


NASTAVAK SEZONE

U OKVIRU Steinway & Sons koncertne sezone Beograđene očekuju još dva vrhunska nastupa. Mladi ruski pijanista Denis Kozukin predstaviće se 22. februara na Kolarcu sa delima Betovena, Šuberta, Griga i Ravela. Poslednji koncert u ovom ciklusu (13. aprila) dovodi nam u goste intrigantnog turskog pijanistu Fazila Saja i njegovo tumačenje Betovenove Hamer sonate.