Dnevnik zabluda: Palilulska pijaca kao potpuni nesklad sa arhitekturom Beograda

Slobodan Maldini

08. 11. 2019. u 12:15

Дневник заблуда: Палилулска пијаца као потпуни несклад са архитектуром Београда

Palilulska pijaca Foto Lična arhiva

Nekad prvo privatno beogradsko trgovište, danas šarada

Beogradske pijace imaju slavnu istoriju. Najstarija je Toržište, smeštena kod nekadašnje Stambol kapije, pored današnjeg Narodnog pozorišta. Pazarište formirano na prostoru Zelenog venca sredinom 19. veka danas je čuvena beogradska pijaca koja je zbog istorijski vredne arhitekture stavljena pod zaštitu države kao spomenik kulture. Palilulsku pijacu je u međuratnom periodu otvorilo društvo "Mileševac", kao prvo privatno beogradsko trgovište. Međutim, današnji izgled ove nedavno rekonstruisane pijace negira sve istorijske i urbanističke kvalitete ovog gradskog prostora.

Kada sam prvi put video pobednički projekat na konkursu za novu Palilulsku pijacu, održanom 2009, autora profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vasilija Milunovića i njegove mlade koleginice Dunje Nedeljković (Dimitrijević), bilo je jasno da su autori upotrebili opštepoznati obrazac planinskog stila gradnje. Karakterističnim oštrim uglovima zgrade, kosim krovovima, upotrebom boje i teksture drveta i stakla, novoizgrađeni objekat danas još više asocira na turističke objekte projektovane u planinskom stilu. Imena dvoje autora skrenula su pažnju arhitektonske struke na još jednom konkursu, za arhitektonsko rešenje beogradske pijace "Senjak", na kojem je 2010. profesor Milunović kao predsednik žirija protivno uslovima konkursa dodelio prvu nagradu istoj mladoj koleginici, zaposlenoj u njegovom studiju. Bio je to flagrantan sukob interesa. Ali, šta karakteriše ovaj, nedavno sagrađeni iznenađujući primer planinske arhitekture u srcu istorijskog urbanog Beograda?

Pročitajte još - Palilulska pijaca nalik Vasinoj torti

Osim što je stilom, materijalima i upotrebljenim konstruktivnim sistemom ovaj gorogan u potpunom neskladu sa arhitekturom Beograda, urbanistički, on je uništio osnovne prostorne vrednosti ovog dela grada. Da se radi o zatalasalom, šumovitom planinskom predelu daleko od centra prestonice, neodgovarajuće koncipirana arhitektura Palilulske pijace bi možda, mada teško, funkcijom umanjila svoje oblikovne nedostatke. Međutim, izgrađena monstruozna, prenaglašena pijačna hala zatvorene fasade u istorijskoj gradskoj četvrti centra grada, na placu koji je ograničen uskom prometnom saobraćajnicom, predstavlja težak udar na Beograđane. Ovaj neprilagođeni projekat uništio je prepoznatljiv ambijent oko Tašmajdana i nametnuo mu se kao kancer koji proždire sve što je do sada bilo vredno u urbanizmu ovog dela prestonice. Ova tržnica je neodgovarajućeg oblika, vizuelno i prostorno zatvorena, prenametljiva, neprikladne fasade, nepristupačna korisnicima, bez kvalitetno rešenog saobraćaja, sa lošim pristupom za snabdevanje, nedovoljnim brojem parking mesta u garaži i okolnim ulicama, rđavo ventilisana i klimatizovana. Zbog brojnih mana, u budućnosti će građanima doneti velike probleme.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Beogradjani

08.11.2019. 18:49

taj pojam vise ne postoji u smislu porekla, gradjanske svesti, inicijative i uticaja na svoj grad. Izbrisati ga iz recnika. Samo postoji amorfna masa, gomila, grupa.

Bojan

09.11.2019. 15:13

Bruka i sramota Stare Palilule od 13 mil eur koja još uvek nije u upotrebi iako je rok protekao.

grayskull_warrior

09.11.2019. 16:40

G-dine Slobodane Maldini, svoje lične, političke stavove iznosite kao pojedinac - ne kroz javno glasilo, a stručne stavove dajte stručnjacima da komentarišu = intervjuišite takve ljude pa to objavite.

Marija

10.11.2019. 18:19

@grayskull_warrior - Pa ovo i nije politički komentar nego stručni komentar stručnjaka - Maldini je arhitekta. A s kog Marsa ste vi pali?

Зашто

13.11.2019. 08:21

@grayskull_warrior - gr..warrior: Зашто се овај лик не појави на конкурсима са својим решењима да бар имамо да упоредимо сву домишљатост мрзовољног критичара са осталим по њему глупим колегама?! Докле бре више лелм..ђење "препаметних и престручних" а у суштини неспособних да било шта корисно ураде?

Mali Tašmajdan

10.11.2019. 20:32

Ovo zdanje bi možda bilo interesantno da je igradjeno na Novom Beogradu, okruženo slobodnim prostorom kako bi oblik i zanimljiva fasada došli do izražaja. Ovako, na mestu nekadašnje Palilulske pijace izgleda kao da je neko sa visine bacio neku skalameriju nepravilnog oblika i onda je tu na silu nagurao, tako da je ostala potpuno zaglavljena, okružena uskim ulicama i zgradama iz sredine dvadesetog veka. Još jedan urbanistički promašaj naše gradske vlade sastavljene od neznalica.