Palilulska pijaca nalik Vasinoj torti

J. Dinčić

06. 05. 2018. u 23:59

Палилулска пијаца налик Васиној торти

Boja dela spoljne fasade je kao kod čuvene poslastice

Kada bude završena obnova zelene tržnice u srcu grada, ona će biti jedna od najmodernijih na Balkanu. Ukupna vrednost projektovanja i svih radova iznosi milijardu i 350 miliona dinara

KADA budu bili gotovi radovi na rekonstrukciji, Palilulska pijaca bi trebalo da postane jedna od najmodernijih na Balkanu. Ona se gradi na trougaonom placu, imaće četiri etaže i prostiraće se na oko 12.000 kvadrata. Posebna zanimljivost je to što je spoljašnji deo pijace inspirisan izgledom čuvene poslastice - Vasine torte.

Radovi na prvoj fazi izgradnje su završeni, a u narednom periodu sledi druga faza, koja će se izvoditi kaskadno. Planirano je da se radi na delu temelja i na pločama suterena i prizemlja, kao i na armirano-betonskoj ploči galerije koja je najviša kota konstrukcije

.
PROČITAJTE JOŠ:
Promenada spaja priobalje i centar Beograda

Palilulska tržnica je najveća investicija JKP "Gradske pijace" i podrazumeva izgradnju najmodernijeg objekta ovakve namene na Balkanu. Vrednost projektovanja i radova iznosi milijardu i 350 miliona dinara.

Moderna tržnica, osim što bi trebalo da bude lepa kako bi se u Beogradu istakla i kao turistička atrakcija, osmišljena je i kako bi olakšala korišćenje i kupcima, ali i prodavcima.

OTVORILI JE PRIVATNICI Na prostoru današnje Palilulske pijace, društvo "Milešević" u međuratnom periodu otvorilo je prvu privatnu beogradsku pijacu. Nazvali su je Palilulska, a naziv se zadržao među stanovnicima prestonice.

Prostiraće se na četiri nivoa. Drugi nivo garaže ili minus 2 etaža biće opremljena sa 60 parking--mesta, namenjenih isključivo korisnicima pijace.

PROČITAJTE JOŠ: „Besmrtni puk“ opet u stroju

Prvi nivo predviđen je za logistiku pijace, snabdevanje, utovarne rampe, magacine, prostor za pripremu proizvoda i za odlaganje otpada, kao i parking-mesta za zakupce poslovnog prostora. Na platou pijace, biće odvojene zone prodaje poljoprivrednih i neprehrambenih proizvoda, koncipirane kao otvoreni prostor sa slobodnostojećim pijačnim "modularnim boksovima".

Na nivou galerije nalaziće se dodatni prodajni prostor, namenjen pre svega prodaji srpskih suvenira, narodne radinosti, antikviteta, kao i veći restoran i kafe namenjen degustaciji hrane i pića, koji nudi sam asortiman pijace.

Završena je prva faza izgradnje / Foto Beoinfo


TAŠTA I ZET

AUTENTIČNA srpska poslastica, poznatija kao Vasina torta, kako kaže legenda, nastala još 1908. godine. Sve u znak zahvalnosti tašte prema zetu, koji je spasao svoju suprugu odvodeći je bečkim lekarima kako joj porođaj ne bi ugrozio život.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

plazoje

07.05.2018. 07:33

bacanje i pranje para na pijacu, i pijaca kao turistička atrakcija je smešna priča koja se plasira mentalno retardiranim sugrađanima....

miša

07.05.2018. 07:44

Lepo je što se uređuju pijace ali je to prilično uzaludan posao. Šta vredi što se npr.obnovi Kalenićeva pijaca kada će je značajan deo onih koji tu prodaju na tezgama i internom buvljaku ili se tu muvaju pretvoriti u zapuštenu i devastiranu rupu. Možete takve useliti i u najelitnije apartmane u Hajatu oni će to brzo ruinirati i svesti na svoj nivo.

Logic

07.05.2018. 14:44

Nije to nikakva pijaca, to je samo još jedna prodavnica prehranbenih proizvoda tipa IDEA, MAXI, i sl.

Marica

09.06.2018. 22:46

Ovo ce sada biti trzni centar, nikakva to pijaca vise nece biti. Bas tuzno. Zelene pijace su nas brend i nemojte vise unistavati sve sto vam dodje do ruke.