Počinju „Matićevi dani“

R. R.

09. 09. 2019. u 08:12

Почињу „Матићеви дани“
Danas u Ćupriji svečano počinje tradicionalna manifestacija 38. "Matićevi dani". U Muzeju Horeum Margi Ravno večeras će biti otvorena i izložba umetničkih dela prispelih na konkurs "Matiću u čast"

TRADICIONALNA književna manifestacija, 38. "Matićevi dani", posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), svečano će biti otvorena danas, u njegovom rodnom gradu Ćupriji.

Program počinje u Galeriji Ustanove kulture "Sinđelić", a otvoriće je upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković. O značaju i uticaju književne nagrade "Matićev šal" na stvaralaštvo nekadašnjih laureata ove nagrade, govoriće njeni prethodni dobitnici. Viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost Beograd, dr Predrag Todorović, održaće predavanje "Nadrealizam u Srbiji", a biće održano i "Poetsko veče - nadrealizam na delu".

U Muzeju Horeum Margi Ravno večeras će biti otvorena i izložba umetničkih dela prispelih na konkurs "Matiću u čast", a tu su i drugi programi - muzičko poetsko veče sa Nebojšom Milovanovićem, "Dušan Matić školama u pohode", predavanje za mlade "Matić i mladi", Poetsko veče "Teku reke", Koncert klasične muzike Miloš Vuković...


PROČITAJTE JOŠ:
Balkan iz ženskog ugla

Centralni deo manifestacije je 13. septembra, na dan Matićevog rođenja, kada će se u Narodnoj biblioteci, u njegovoj rodnoj kući, održati naučni skup "Dušan Matić danas". Učesnici su kritičar Gojko Božović, profesori Predrag Jašović, Gojko Tešić, Danica Pejović, Nemanja Veljović Subrosa...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije