PULSKI FESTIVAL: Bez srpskih žrtava u Generalu

J. KERBLER

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 14:02

ПУЛСКИ ФЕСТИВАЛ: Без српских жртава у Генералу

Foto IMDB

Film o Anti Gotovini, prikazan na festivalu u Puli, jednostran i u službi čiste propagande. Oblikovanje zvanične verzije hrvatske nove istorije

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ - ZAGREB


Bilo je potrebno punih deset godina da režiser Antun Vrdoljak snimi priču o Anti Gotovini, a njegov film "General", koji je promovisan na otvaranju 66. filmskog festivala u Puli, pre svega je predugačak, jednostrano obojen i dosadan. Jedan od najuglednijih hrvatskih filmskih kritičara Jurica Pavičić napisao je u kritici: "Gotovinin život iz Legije stranaca prikazan je samo u jednoj sceni, u filmu nema bekstva, hapšenja, osude i oslobađajuće presude. Nema sastanka na Brionima, ni srpskih žrtava. Umesto avanturiste i alfa mužjaka, dobili smo dosadnjakovića bez greha."


I zaista, u filmu osamdesetosmogodišnjeg režisera dominiraju holivudski osmeh filmskog Gotovine, Gorana Višnjića, muža njegove kćerke, koji živi i snima u Americi, i poruka da su "svi naši" anđeli a "njihovi" vragovi. Taj, kako ga Pavičić naziva, patriotski ep, zapravo je staromodan film, onakav kakve smo gledali u vreme dok su se masovno snimali partizanski filmovi, u kojem su "naši" maženi i paženi, dobri momci, koji bi od publike trebalo da izmame osmehe i aplauz, a "protivnici" razularena rulja, u ovom slučaju i hrvatski Srbi i oni koji su se našli u uniformi bivše JNA, sa jedinim ciljem da nanesu zlo. I dok četnika ima u filmu na sve strane, srpskih žrtava za vreme i posle "Oluje" uopšte nema, pa tako ni pitanja zašto su sudije iz Haga uopšte tražile da Hrvatska izruči Antu Gotovinu. Jedini pozitivni lik "sa druge strane" je, šta drugo nego lovokradica, lokalni Srbin, koji prokazuje svoje, dok u dugom traktatu general Janko Bobetko, kojeg igra Mustafa Nadarević, deli lekcije bivšem partizanskom drugu, Srbinu iz Hrvatske koji je od partizanske prihvatio četničku stranu.


Pročitajte još: FILMSKI FESTIVAL U PULI: Rane prošlosti na platnu


Kritičar Pavičić kaže da je film o Gotovini ispunio samo jednu stvar, a to je ideološka, kako bi ritualno oblikovao zvaničnu verziju hrvatske nove istorije. "A kao svi filmovi kroz koje trbuhozbori ideologija, i 'General' je suv, siv i dosadan."

Bez obzira na to kako ko gleda na Antu Gotovinu, jedno je ipak nesporno, a to je njegov krajnje zanimljiv pustolovni život, pun vojničkih izazova, žena i avantura svih vrsta. Ni toga u filmu baš nema, a gruba scena sa početka, u kojoj se vidi kako je Gotovina kao dečak kriv za smrt svoje majke jer nije poslušao da se za vreme miniranja vrati u kuću, teško komunicira sa kasnijim scenama, gde je prikazan kao dobroćudan, nasmejan čovek, koji surovost svakog rata pretvara u sapunicu o herojima i zločincima.

Ante Gotovina

I opet su "naši" dobri momci, koji brinu o ranjenicima, među kojima nije bilo nikog ko bi i pomislio na ratne zločine. Predložak je to koji su koristili režiseri snimajući partizanske filmove odmah posle Drugog svetskog rata, a u međuvremenu je filmska industrija otišla daleko od onoga što nudi "General". Nema u filmu gotovo nijednog odgovora na pitanje o tome šta se uoči "Oluje" zbivalo na Brionima, gde je Franjo Tuđman sazvao vojne zapovednike, među kojima je bio i Ante Gotovina i gde se govorilo i o proterivanju Srba. Nema ni reči o haškim danima i svemu što je prethodilo oslobađajućoj presudi za Gotovinu, u čemu nije nedostajalo igre moćnih i jakih. A nigde se ne vide srpske žrtve nakon "Oluje", čije porodice ni do danas nisu dobile sudsko zadovoljenje da krivci budu kažnjeni.

Antun Vrdoljak, Kolinda Grabar Kitarović i Goran Višnjić

Svaki film u kojem je ideologija u prvom planu, a bez odgovora šta se stvarno dogodilo, osuđen je da se proglasi naprosto lošim. A "General" je upravo takav film.


KOLINDA DOŠLA PRVI PUT

NEKOLIKO meseci pred izbore, prvi put na filmski festival došla je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Otvarajući festival ishvalila je hrvatski film i režisera Antuna Vrdoljaka, jer su u bici za svaki glas važni i oni od kulturnih poslenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mija Pećanac

15.07.2019. 15:36

Znači ima poštenih kritičara u Hrvatskoj a što se tiče nerealnog ulepšavanja htvatskog "domovinskog" rata, to se moglo i očekivati .