Mađarska: Izgrađen Srpski kulturni centar u Morahalomu

Tanjug

06. 04. 2019. u 09:30

Мађарска: Изграђен Српски културни центар у Морахалому

Print screen RTS

U poznatoj banji Morahalom, u blizini mađarsko-srpske granice, izgrađen je Srpski kulturni centar, u projektu koji je Evropska unija podržala sa 3,2 miliona evra
U poznatoj banji Morahalom, u blizini mađarsko-srpske granice, izgrađen je Srpski kulturni centar, u projektu koji je Evropska unija podržala sa 3,2 miliona evra i u okviru kojeg se sa srpske strane granice, na Paliću, gradi Dom kulture.

RTS navodi da je takmičenje pedesetak mladih muzičara iz dve zemlje u Srpskom kulturnom centru prvi zajednički program u ovom projektu.

Mladi klavirski talenti iz Srbije i Mađarske prvi su umetnici na sceni multifunkcionalne sale "Vuk Karadžić" u centru "Kolo" u Morahalomu.

Navodi se da je glavni cilj projekta "Raznobojna saradnja" sveobuhvatno jačanje prekograničnih odnosa dva naroda, bez obzira na granične međe.

"Važno je da se upoznamo i prihvatimo kulturu i običaje oba naroda. Ova institucija će obezbediti da ta saradnja bude stalna, intenzivna i zanimljiva stanovnicima obe zemlje", kaže gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi.

Navodi se da će srpskim i mađarskim privrednicima, posebno turističkim poslenicima, centar biti mesto osmišljavanja zajedničkih projekata za treće zemlje, a najviše će biti kulturnih sadržaja.

"Ove godine planiramo sedamdesetak događaja, uz učešće zajednica sa obe strane granice. Pozorišne predstave, književne večeri, koncerti klasične i džez muzike, foklorni festivali, dečiji programi. Sve ćemo to ponuditi građanima obe zemlje, besplatno", kaže Ištvan Šereš, direktor centra "Kolo" u Morahalomu.

RTS navodi da u međuvremenu, u okviru istog projekta, na Paliću niče Dom kulture za koji je planirano da se završi do jeseni ove godine i takođe bude mesto kulturnog prožimanja dva naroda.

U centru "Kolo" kažu da u narednih mesec-mesec i po dana očekuju najviše srpske i mađarske zvaničnike kako bi svečano otvorili Srpski kulturni centar u Mađarskoj.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije