Opera Karmen u novoj verziji - protiv nasilja nad ženama

Tanjug

11. 01. 2018. u 14:07

Опера Кармен у новој верзији - против насиља над женама

Foto: Tanjug/AP

Opera "Karmen" u Italiji je prikazana u novoj verziji, u kojoj istoimena junakinja ostaje živa umesto da je ubijena, a sve zahvaljujući hrabroj izmeni raspleta čuvenog ostvarenja Žorža Bizea, s porukom da je vreme da se stavi tačka na nasilje nad ženama
Opera "Karmen" u Italiji je prikazana u novoj verziji, u kojoj istoimena junakinja ostaje živa umesto da je ubijena, a sve zahvaljujući hrabroj izmeni raspleta čuvenog ostvarenja Žorža Bizea, s porukom da je vreme da se stavi tačka na nasilje nad ženama.

U klasičnoj operi, koja je prvi put izvedena u Parizu 1875, Karmen ubija Don Hoze u naletu ljubomore, ali se opera "u novom ruhu", koja se prikazuje u Firenci, završava obrnutim prizorom, u kojem junakinja ispaljuje smrtne hice u Don Hozea, prenosi AP.

Pročitajte još: "Časovničar" - prva opera sa osobama ometenim u razvoju

"Ovo je način da kažemo svima, i muškarcima i ženama, da nam je dosta nasilja. U ovom slučaju reč je o jasnoj poruci protiv nasilja nad ženama, pošasti koja se uvek tiče svih nas, a u ovom trenutku je to naočigled svih", rekla je američkoj agenciji sopran Veronica Simeoni uoči sinoćnog nastupa.


Pročitajte još: Optužbe i protiv muzičkog direktora Metropoliten opere

Reakcije gledalaca i korisnika društvenih mreža na izmene scenarija opere su mešovite, ali su ulaznice u svakom slučaju rasprodate do poslednjeg mesta, a planirano je da opera u novoj verziji ostane na repertoaru u naredne dve ili tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

* КОМЕНТАР *

11.01.2018. 17:56

Ццццццццццц ... ццццццц ... ццццццццццццццц ... ... ... епа Боже ме сачувај !!!Јесам за то да се сваком ко дигне руку на жену ПОЛОМЕ ОБАДВЕ РУКЕ јавно на тргу уз ТВ пренос, али све особе које оваквим и сличним дебилним поступцима скрнаве светски позната уметничка дела треба под ХИТНО сместити у установе као што је Лаза Лазаревић па нека тамо уз одговарајуће медикаменте лече своје тешке фрустрације !!!Толико од мене па сада нека о мени мисли ко шта хоће, хвала !!!

Д. З.

12.01.2018. 17:54

@* КОМЕНТАР * - Исто мислим. Силеџији над лепотом жене треба поломити обе руке, али ако неко скрнави уметничко дело зарад лажне заштите од насиља над женама, то је заиста само за лудницу. А шта тек рећи да је насиље над женама неприхватљиво, а ако је убиство мушкарца од жене, онда је то прихватљиво и у реду као што је то фалсификовано у овом дивном уметничком делу.