Jak otpor prema ispraznom duhu

V. N.

08. 02. 2017. u 14:30

Demokratičnost "Mešinog" žirija podrazumeva najširu moguću trpezu, najbolje uvide mogućem čitaocu u ono što mu je iz književne produkcije možda promaklo

Јак отпор према испразном духу

Demokratičnost "Mešinog" žirija podrazumeva najširu moguću trpezu, najbolje uvide mogućem čitaocu u ono što mu je iz književne produkcije možda promaklo. Ovo ističe Nenad Šaponja, jedan od četvorice kritičara, čije glasove danas objavljujemo.

NENAD ŠAPONJA(Novi Sad)

1. "ANTROPOLOGIJA ZLA, Bojan Jovanović (HERAedu)

2 "TKIVA" Marijan Čakarević (NB "Stefan Prvovenčani")

3. ANIMA VIVA Boško Suvajdžić ("Čigoja")

4. "JAZ" Darko Tuševljaković ("Arhipelag")

5. "KAO CELANOVI LJUBAVNICI" Oto Horvat ("Akademska knjiga")

Primećujem da knjige pisaca koji su već dobili ovu nagradu nemaju šanse da budu nagrađene, što je šteta. Ove godine, van svake sumnje, imamo dve takve knjige koje bi sigurno privukle pažnju. Obe su napisali pesnici i obe su vanserijski romani koji obeležavaju ne samo proteklu književnu sezonu, već su to knjige za koje s dobrim razlozima pretpostavljam da će se čitati i u budućnosti. Reč o romanima "Šta sneg priča" Dragana Jovanovića Danilova i "Ako dugo gledaš u ponor" Enesa Halilovića.

B. Jovanović decenijama je pouzdan tumač antropoloških tema, a knjigom "Antropologija zla" na jedan sistematičan način, kroz kulturne, socijalne i religijske aspekte sklapa slagalicu onoga što je stalno oko nas. Nakon pesničkih knjiga "Sistem" i "Jezik", M. Čakarević u najnovijoj knjizi otkriva nam jedan suveren i samouveren pesnički svet današnjice. Razgovor sa tradicijom, ličnom, književnom i religijskom, jeste otkriće u jednom od novih i nezaobilaznih pesničkih glasova B. Suvajdžića. Novi prozni glasovi na koje treba obratiti pažnu jesu svakako oni iz romana D. Tuševljakovića i iz knjige priča O. Horvata. Obojica na potpuno različite načine šire horizonte proznog diskursa u nas.

DOBRIVOJE STANOJEVIĆ (Lipe)

1. "RAVNOTEŽA" Svetlana Slapšak ("Laguna")

2. "ĆUTANJA IZ GORE"Mirko Demić ("Agora")

3. "PLAVI ZDENAC"Marica Josimčević ("Metafizika")

4. "MEMO" Divna Vuksanović ("Serbika")

5. "C,C,C, ULIČNE PRIČE"Vesna Ćorović Butrić (RTS)

Ova godina je u duhu nesumnjive fragmentarnosti. Čak i složenije narativne celine razložene su u međusobno povezane delove kojima se delovi stvarnosti i unutrašnjeg sveta sagledavaju kao mozaičke celine. Fragmenti se slažu tako da se mogu čitati spojeno, odvojeno i ponovljeno kao da su nove i inovativno iako su prepoznatljive. Delovi celine caruju, a savremeni srpski roman nastoji da sve usisa u sebe, iako mu često preti nedelotvorna zagrcnutost.

Ironija, parodija, pastiž i bogata dokumentaristička podloga čine ovaj nesvakidašnji roman S. Slapšak izazovnim i modernim samosvojnim štivom. Demićev roman je uspela osavremenjena romaneskna fantazmagorija o Petrovoj gori između mita i stvarnosti, arhaičnog i modernog. Emotivno naglašeni postkataklizmički prekognitivno utopijski obojen roman M. Josimčević vodi čitaoca ukrštenom naracijom do simboličkog i stvarnog istraživanja onoga što je pod nama i u nama. Knjiga kratkih priča D. Vuksanović, puna zanimljivih oštrih kontrasta raznolikih svetova, oštroumna je i ironična kritika modernog doba. Kratke, "ulične", priče V. Ć. Butrić približavaju se našoj stvarnosti na najneposredniji način. Puna duhovitih obrta i zanimljivih simboličkih prelamanja sa gledišta duhovite šetačice, ova knjiga ironično preispituje topose svakodnevlja, neobičnih običnosti i običnih neobičnosti.

SANJA MACURA (Banjaluka)

1. "GLASOVI SA GRANICE" Anđelko Anušić (Zavod za udžbenike, I. Sarajevo)

2. "SESTRE I DRUGARICE"Ranko Risojević (Zadužbina "Petar Kočić")

3. "MEKO JEZGRO" Dragan Hamović (SKZ)

4. "BOL" Miroslav Maksimović ("Čigoja")

5. "VIRTUELNI NARATIV - OGLEDI IZ KOGNITIVNE NARATOLOGIJE"

Snežana Milosavljević Milić (Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, Filozofski fakultet u Nišu)

Pet ovde navedenih naslova objedinjuje istinski čitalački užitak koji se, iako na trenutke sučeljen s teškim, mučnim temama, izdiže u lepoti jezika, u otimanju od zaborava i u novom sagledavanju već mnogo puta iščitanih pisaca. I baš se u tom bogatom jeziku dodiruju Hamovićevo pesničko delo izniklo iz tradicije i identiteta i Anušićev roman sav satkan od istorije i bola Vojne krajine, smeštene u traktorsku prikolicu - Nojevu barku, svedočanstvo nezaborava. Maksimovićeva zbirka je u sonete pretočeno svedočanstvo o ratnom stradanju, jezgrovito i snažno, isklesano da bude deo i identiteta i istorije. Upravo su rat i istorija poveznice unutar Risojevićevog romana u kojem se sukobljavaju i prožimaju životi žena obeleženih (ne)vremenom u kojem su se obrele. Suprotstavljanje i sukobljavanje mnoštva svetova nalazi se u ponovnim čitanjima književnih klasika koje nudi S. M. Milić, pretačući ih u oglede iz kognitivne naratologije, nove, sveže i izazovne.

SLAĐANA JAĆIMOVIĆ (Beograd)

1. "POHVALA NESAVREMENOSTI" Milo Lompar ("Laguna")

2. "POLIHISTORSKA ISTRAŽIVANJA" Milo Lompar (Catena Mundi)

3. "IZ NEIZREČJA U REČ" Radivoje Mikić (NB "Stefan Prvovenčani", Kraljevo)

4. "REČ POD OKRILJEM POETIKE" Aleksandar Milanović (NB "Stefan Prvovenčani")

5. "NAPULJSKI DIPLOMATA" Mario Liguori ("Laguna")

Izuzetno sam ove godine predložila dve knjige istog autora, jer su obe knjige Mila Lompara izuzetne književne pojave u ovogodišnjoj produkciji. U "Polihistorskim istraživanjima" autor, kao redak polihistor, vešto ukrštajući znanja iz različitih oblasti ljudske duhovnosti, precizno tumači i široko kontekstualizuje značajne pojave u srpskoj književnosti i kulturi. "Pohvala nesavremenosti" pohvala je esejističkom promišljanju stvarnosti i onom vidu subverzivnog i autentičnog otpora prema ispraznom duhu savremenosti. R. Mikić u novoj knjizi još jednom je potvrdio svoje visoko mesto među tumačima srpske poezije, a A. Milanović pokazao je koliko dragocen može biti analitički pristup jednog lingviste u suočavanju sa poezijom istaknutih srpskih pesnika dvadesetog veka. Roman M. Liguorija - u kome se vešto prepliću i sameravaju priče o dve kulture, prošlosti i sadašnjosti, nama i drugima - začuđuje činjenicom kako se lepo i majstorski može pisati na nematernjem jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Janina

11.02.2017. 15:11

Od ovde prisutnih, samo je Dobrivoje Stanojevic istinski kriticar. Saponja je pesnik iizdava, a gospodje potpuno nepoznate.