Zlatni Pjer Aleksandru Blatniku

V.N.

13. 11. 2013. u 19:18

Odabrani najbolji radovi 46. konkursa "Novosti" za karikaturu "Pjer". Priznanje „Zlatni Pjer“ pripalo doajenu Aleksandru Blatniku

ZA najduhovitiju, najbritkiju, najuspešniju karikaturu 2013. godine izabran je rad Aleksandra Blatnika. Njegovoj karikaturi "Bez reči" pripalo je priznanje „Zlatni Pjer“ na 46. konkursu za najbolju novinsku karikaturu, koji tradicionalno organizuju "Večernje novosti".

Ovo je odluka žirija kojem je u sredu u prostorijama našeg lista predsedavao akademik Dragoslav Mihailović. O idejama i likovnim vrednostima u radovima koji našu stvarnost posmatraju iz specifičnog, "iskrivljenog" ugla, odlučivali su i Nedeljko Ubović, prošlogodišnji dobitnik „Zlatnog Pjera“, Ranko Guzina, doajen srpske karikature i prošlogodišnji dobitnik „Pjera“ za najbolju portret karikaturu, Tomislav Suhecki, slikar, Nele Karajlić, rok muzičar, i Ratko Dmitrović, v. d. generalnog direktora i glavnog urednika Kompanije "Novosti".

Prema njihovim glasovima, dobitnik „Srebrnog Pjera“ je Goran Milenković za karikaturu "Jezičke razmirice", a „Bronzanog Pjera“ Tošo Borković za "Vrpcu". Priznanje za najbolji portret pripalo je karikaturisti Miloradu H. Jevtiću, za portret glumca Đuze Stojiljkovića.


- Glavna tema na većini karikatura je propast Srbije, pa je ovogodišnji konkurs neka vrsta moderne srpske trilogije - kaže za "Novosti" Ranko Guzina.

- Može se reći da je, u proseku, jedan od boljih, a izdvojili su se autori koji se inače izdvajaju. Nema novih, svežih imena. Još su najbolji oni koji su to bili i ranijih godina. Prvu nagradu dobio je doajen Blatnik, što znači da na mlađima svet ostaje.

Na ovogodišnji konkurs za najbolju novinsku karikaturu pristiglo je 606 radova od 134 autora iz Srbije, a za tradicionalni katalog i izložbu koja će biti otvorena 2. decembra u beogradskoj galeriji "Progres" odabrana su 122 rada od 73 autora.

- Kad karikatura menja društvo nema žrtava, a da je više karikatura ne bi bilo revolucija - smatra član žirija Tomislav Suhecki.

- Svojim lekovitim žaokama leči reumatske boljke, sprečava kočenje, priziva savest i postaje blesak istine u kolektivnoj svesti. Karikaturisti su najjeftiniji savetnici svake vlasti.


Srebro, Rad Gorana Milenkovića

Rok muzičar Nele Karajlić prvi put je bio u žiriju koji ocenjuje najbolje novinske karikature, ali kaže da mu je to bila prednost, jer nije znao ko su autori radova pa se rukovodio kriterijumom da je najbolji onaj iza kog postoji jasna ideja:

- Mislim da smo glasanjem došli do najrealnijeg rešenja. Neverovatno je koliko sve karikature koje su bile u konkurenciji otvaraju različite teme i koliko su autori, da bi se izrazili, birali nadrealni put - zaključuje Karajlić.


SMEH UZ GORKI LEK

Ljubitelje karikature u Srbiji i regionu početkom decembra čeka lepo iznenađenje i pravi užitak, jer će ovogodišnja 46. izložba karikatura "Pjer" biti jedna od najduhovitijih u proteklih nekoliko godina - kaže Bojan Ljubenović, urednik rubrike "Trn" i organizator ovog konkursa.


Bronza, Rad Toše Borkovića

- Iako su teme mahom iste (siromaštvo, ljudska glupost, EU...), srpski majstori karikature potrudili su se da ove godine najpre nasmeju svoju publiku, pa je tek onda nateraju da se zamisli nad onim što vidi.

Možda kao nikada, "Pjer" je gorki lek koji će svi rado popiti. I ovoga puta svoje radove na konkurs "Večernjih novosti" poslali su naši najbolji karikaturisti, što služi na čast i njima i našoj kući.

PRIJATELJ ĐUZA

Priznajem da sam glasao za portret svog prijatelja Đuze Stojiljkovića, ne samo zato što Đuzu mnogo volim kao čoveka i glumca, već pre svega zato što je lepo naslikan - rekao nam je u sredu predsednik žirija, akademik Dragoslav Mihailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije