KAO GLADNI MOLJCI: Čim Zagreb raspiše neke izbore, Srbi postanu dežurna meta za nabijanje braniteljskih političkih i partijskih mišića

Rade Dragović

17. 03. 2021. u 12:09

KADA bi Srbija Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske izražavala svoje nezadovoljstvo položajem srpskog naroda u ovoj zemlji ili kršenjem njihovih manjinskih prava, iz Beograda bi diplomatski protesti za Zagreb putovali - svakodnevno.

КАО ГЛАДНИ МОЉЦИ:  Чим Загреб распише неке изборе, Срби постану дежурна мета за набијање бранитељских политичких и партијских мишића

Novosti

Zato, iskreno čudi što je od početka godine Hrvatska Srbiji uputila čak tri diplomatske note - dve zabrinutosti i jednu protesta. I to ništa manje nego zbog prava bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji da ima svoj jezik. Tobože, to je udar na identitet i brojnost Hrvata u Srbiji.

Diplomate imaju čitav niz mehanizama da izraze neki stav povodom gestova ili politike drugih država. Većina ovih postupaka nevidljiva je za građane. U slučaju Hrvatske, međutim, poenta je sasvim drugo - važnije od samog protesta je da se u njihovoj javnosti što glasnije čuje da je on uložen.

Pisane demarše iz Zagreba za Beograd ne otpremaju realni problemi niti diplomatski protokol, već pusta želja da se napabirči još neki politički poen, sitna vajdica, na račun Srbije. A i gde bi drugo - na Brisel se ne može, na NATO ne sme, Amerika jaka, a Rusija daleko, vakcina nema, a ekonomija grca u epidemiji. Beograd mu dođe - logičan izbor u tankoj ponudi adresa.

Navikli smo da čim Zagreb raspiše izbore, makar i lokalne, Srbi postanu dežurna meta za nabijanje braniteljskih političkih i partijskih mišića. Tamo je, međutim, već manir da se Srbiji traži trn u oku, iako je i hrvatsko prepuno granja i balvana. Na osetljivo tkanje srpsko-hrvatskih odnosa ovakvi besmisleni gestovi i provokacije deluju kao gladni moljci. I prave trajnu i neprocenjivu štetu koju plaćaju najviše građani obe države, posebno nacionalne manjine.

A zagrebačke note i demarši tu su korisni kao ona Vukova: "Viče u mlin, da je više buke".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju