CRNO VIŠE NIJE CRNO: Kako je Agencija za zaštitu životne sredine naprasno “pročistila” vazduh

Ivana Mićević

09. 12. 2020. u 12:09

Vazduh preko noći više nije u najopasnijim - ljubičastoj i crvenoj zoni. Odlučili su da muku reše tako što će da je gurnu pod tepih

ЦРНО ВИШЕ НИЈЕ ЦРНО: Како је Агенција за заштиту животне средине напрасно “прочистила” ваздух

Novosti

KADA dođe zima, mnogi stanovnici Beograda, Niša, Užica, Bora i drugih gradova proveravaju nivo zagađenja vazduha i prema tome određuju da li će u šetnju ili će ipak ostati kod kuće. E odnedavno, mnogi su odahnuli jer se vazduh, bar sudeći prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine - pročistio! Ipak, razloga za spokoj nema, jer problem nije rešen, nego je Agencija volšebno snizila kriterijume zagađenja.

Ranije je alarmantna količina PM 2,5 čestica bila 90 mikrograma po metru kubnom, a sada je tek na 110 jedinica. U kategoriji "prihvatljivo" bio je vazduh sa najviše 40 mikrograma, da bi i 55 postalo podnošljivo, a tek preko toga se smatra zagađenim.

Eto, ko ne zna kako nestaju problemi, može da uči od Agencije za zaštitu životne sredine. Vazduh preko noći više nije u najopasnijim - ljubičastoj i crvenoj zoni. Odlučili su da muku reše tako što će da je gurnu pod tepih, a građane da obaveštavaju da crno više nije crno, nego belo ili svetlosivo!

Nova pravila nisu utemeljena u propisima vlade, jer i dalje važi uredba koja definiše kriterijume kvaliteta vazduha iz 2013, koja je stroža od nedavno izmenjenog indeksa Agencije. Njihov način rešavanja problema posebno je sporan u trenutku kada bi trebalo da podvuku crtu i sumiraju šta je od onog što su država, lokalne samouprave i preduzeća obećali pre godinu dana - urađeno kad je posredi smanjenje zagađenja vazduha.

Korona jeste udarila svom silinom i poremetila mnoge planove. Ali toplane i fabrike su još prošle zime najavljivale da će smanjiti emisiju gasova i sa uglja i mazuta preći na gas. I na to ih treba stalno podsećati. Nije rešenje da se administrativnim trikovima smanjuju alarmantni podaci. U tom slučaju, zagađivačima se daje vetar u leđa, a svima nama oduzima čist vazduh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Podzemlje