POPIS U HRVATSKOJ OTPISAO SRBE: Ustavni zakon im uskraćuje sva prava, a druge nacionalne manjine rade šta hoće

Jurica KERBLER

03. 10. 2022. u 12:00

BUDE li po zakonu i šačica preostalih Srba u Hrvatskoj neće moći da koristi prava koja je do sada imala.

ПОПИС У ХРВАТСКОЈ ОТПИСАО СРБЕ: Уставни закон им ускраћује сва права, а друге националне мањине раде шта хоће

Arhvia

U mestima gde ih je nekada bilo više od 90 odsto, sada ih nema ni trećina, a ustavni zakon o nacionalnim manjinama time im uskraćuje pravo na ćirilicu, škole po posebnom programu, mesta zamenika župana i gradonačelnika. Ukratko, i ono malo što su do sada imali, izgubiće.

Biće tako od Slavonije do Dalmacije, Like i Korduna do Banije, jer popis mesta gde je u poslednjih desetak godina drastično smanjen broj Srba je podugačak. U Vukovaru nisu ni do sada mogli da koriste prava iz ustavnog zakona jer su razbijane ćirilične table, a u nekim mestima Srbi nikada nisu ni mogli da ih postave. Sada tvrdi desničari mogu da likuju, ono što nije uspelo ni Tuđmanovoj politici dogodilo se u vreme kada se Hrvatska hvali da ima najbolji odnos prema manjinama u ovom delu Evrope.

Istovremeno, Italijani u Istri mogu da koriste svoj jezik i sva prava iz zakona bez obzira na to koliko ih ima, a gotovo nigde nisu trećina. I druge nacionalne manjine mogu da ostvare svoja prava bez obzira na brojnost. Samo Srbi ne mogu, iako je i ovaj popis pokazao da je bio aljkavo vođen, a konačni su podaci nerealni. U nekim mestima gde Srba, začudo, još ima više od trećine, popis je pokazao kao da ih uopšte nema.

Bez obzira na popis, koji je sada glavno oružje nacionalističke desnice da protera baš sve Srbe, pa i one koji čine 3,2 odsto stanovnika, moguće je, ako postoji dobra volja, da sve ostane po starom. Pre svega ako to zatraži lokalna zajednica ili dođe do promene ustavnog zakona. Naivno je ipak misliti da će se to dogoditi i realnije je očekivati još birokratskih prepreka za Srbe u Hrvatskoj. Sve dok ih uopšte više ne bude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba