NAUK: Pred prosvetnim vlastima je novi posao - da se izbore pred nadirućom "dženderomanijom"

Lj. Begenišić

01. 10. 2022. u 10:45

ZAHVALjUJUĆI odluci prosvetnih vlasti da poslušaju struku i povuku predlog o uvođenju rodno osetljivog jezika u školske materijale za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje izbegnuta je velika bruka.

НАУК: Пред просветним властима је нови посао - да се изборе пред надирућом џендероманијом

Novosti

Jer, da je usvojen predlog standarda kvaliteta udžbenika koji je proizišao iz Zakona o rodnoj ravnopravnosti, u udžbeniku geografije pisalo bi:

- Starosedeoci/starosedelice Amerike su Indijanci/Indijanke i Eskimi/Eskimke. Oni/one pripadaju žutoj rasi. Preci/pretkinje Indijanaca/Indijanki doselili/doselile su se iz Azije.

Sličnih primera bilo bi i u drugim udžbenicima, a đaci bi lomili jezik učeći o stručnjakinjama, vojnikinjama, vatrogaskinjama... Lingvisti su od početka tvrdili da se ovakvim zakonskim rešenjima vrši nasilje nad srpskim jezikom, da on više ne bi ličio na sebe, da se na ovakvom srpskom ne bi moglo misliti...

I Nacionalni prosvetni savet upozoravao je da se prednost mora dati struci i lingvistici i da ideologiji nije mesto u udžbenicima. Pobedila je upornost onih koji poštuju isključivo struku i nauku i ne obaziru se na političke naloge sa strane. Standardi kvaliteta udžbenika biće usaglašeni sa stavovima Matice srpske, Odbora za standardizaciju srpskog jezika i srbističkih katedri sa svih šest univerziteta u Srbiji.

Međutim, tu nije kraj, jer, pokušaj da se ideologija "uvuče" u obrazovanje ne završava se na ovom slučaju. U udžbeniku biologije za osmi razred rodna ideologija je već prisutna, pa je pred prosvetnim vlastima novi posao - da se izbore pred nadirućom "dženderomanijom". Iz ovih slučajeva može se izvući i nauk da se prilikom odobravanja školskih programa otvore četvore oči, kako nam se ne bi dogodilo da naša deca jednog dana umesto iz udžbenika uče iz udžbenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)