TRŠIĆ JE SAD NAŠ DUHOVNI DOM: Decu iz dijaspore, koja u Vukovom rodnom mestu idu u letnju školu srpskog jezika, obišao ministar Ružić (FOTO)

Lj. B. - V. M.

09. 09. 2022. u 19:10

MINISTAR prosvete Branko Ružić obišao je u Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću učenike iz dijaspore koji pohađaju letnju školu srpskog jezika i kulture "Leto u zavičaju".

ТРШИЋ ЈЕ САД НАШ ДУХОВНИ ДОМ: Децу из дијаспоре, која у Вуковом родном месту иду у летњу школу српског језика, обишао министар Ружић (ФОТО)

Foto V. Mitrić

Ružić je podsetio da je Ministarstvo prvi put ove godine organizovalo takvu letnju školu, ističući da je važno za njih da što bolje upoznaju svoj jezik, kulturu i tradiciju. Naveo je i da je kroz školu tokom leta prošlo 190 učenika i 17 nastavnika iz dopunskih škola u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Grčkoj.

- Verujem da ste uživali u boravku u Tršiću i Naučno-obrazovnom kulturnom centru i da ste imali priliku da se družite i mnogo toga lepog i korisnog naučite - rekao je Ružić, koji je prisustvovao završnoj priredbi učenika.

Kroz program koji je za njih pripremilo Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Marinom Janjić, redovnim profesorom Filozofskog fakulteta u Nišu, učenici su, kaže Ružić, na zabavan i kreativan način produbljivali znanja iz srpskog jezika, kulture i tradicije.

U ovoj, inače trećoj grupi ovog leta, bilo je 82 dečaka i devojčica uzrasta od sedam do 15 godina. Oni su kroz muziku, folklor, crtanje i na druge zanimljive načine, bolje upoznali jezik roda svog. Dečak Dane Lonco, iz Nirnberga u Nemačkoj, čiji je otac rodom iz Hrvatske, a majka iz Bosne i Hercegovine, rekao nam je da, u ime svih, može da kaže da se "srećni, radosni, ponosni na svoje korene, oduševljeni novim znanjima i prijemom u Tršiću, vraćaju svojim kućama".

- Učili smo, družili se i igrali za pamćenje u prelepom Tršiću, na poljanama kraj rečice Žeravije na čijem je pesku slavni Vuk ispisao prva slova naše krasne azbuke. Možemo reći da je Tršić sad naš kulturni i duhovni dom - kazao nam je Lonco, ističući da će svima u Nirnbergu da se hvali onim što "donosi" iz zavičaja Vuka Karadžića i iz Srbije.

REDOVNI KALENDAR AKTIVNOSTI

MINISTAR Ružić je najavio da je u planu da se takve radionice uvrste u redovni kalendar programskih aktivnosti Centra u Tršiću, da bi što više naših učenika iz dijaspore imalo mogućnost da posetom Tršiću unaprede poznavanje srpskog jezika i kulture.

Podsetio je i da je i u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030, kao poseban cilj postavljen unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti, kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta, i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu