SAMOUSLUGA: Čemu dijalog Beograda i Prištine, ako samo jedna strana ima pravo na "švedski sto"?

Dragana Zečević

04. 10. 2021. u 12:00

DA Albancima na Kosovu i Metohiji smetaju Srbi i sve što ima bilo kakve oznake srpskog, najbolje je pokazala reakcija specijalaca ROSU, koji u subotu umalo nisu doveli do incidenta.

САМОУСЛУГА: Чему дијалог Београда и Приштине, ако само једна страна има право на шведски сто?

Novosti

Pano sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" na jednom kamionu razjario je kosovske policajce do te mere da su u jednom momentu odbili da se povuku sa administrativnog prelaza Jarinje dok on ne bude skinut.

Iako su se posle višesatnog natezanja povukli sa prelaza gde im nije ni bilo mesto, to su učinili tek uz mnogobrojne diplomatske napore srpske strane. Prema saznanjima "Novosti", ovoga puta postojao je i značajan pritisak međunarodne zajednice koja je uglavnom ostajala nema na sve jednostrane poteze prištinskih institucija i nepoštovanje postignutih sporazuma. I dalje se, ipak, pokrovitelji kosovske nezavisnosti "prave Toše" što Priština više od 100 meseci ne čini ništa na formiranju ZSO. Prema sporazumima iz Brisela, Priština se ponaša kao prema "švedskom stolu" sa kojeg uzima samo ono što im odgovara. A što i ne bi kad za takvo ponašanje nisu iz Brisela dobili ni kritiku, a kamoli neku "političku packu". Jasno je, dakle, da bar zasad nemaju razloga da ispune za Beograd najvažniju obavezu iz Briselskog sporazuma.

Pitanje je, međutim, šta bi se desilo ukoliko bi Srbi, umorni od čekanja da Priština realizuje ovu tačku sporazuma, samoinicijativno oformili Zajednicu srpskih opština.

To, zapravo, ne bi ni bila jednostrana akcija, već samo sprovođenje dogovora postignutog u Briselu. Da li bi Brisel i tada prećutno prihvatio "novu realnost na terenu", naročito zbog činjenice da je na formiranje ZSO stavio svoj paraf? Jer, čemu sporazumi, ako se ne sprovode? Čemu dijalog, ako samo jedna strana ima pravo na "švedski sto"?

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!