PISALI PRAVILA, SADA KUKAJU DA SU POKRADENI: Deo opozicije ne priznaje poraz, bez obzira na to što su sa EU učestvovali u kreiranju uslova

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

06. 04. 2022. u 09:00

U IZBORNOJ trci 3. aprila primenjeno je tridesetak novih pravila koja su deo sedam zakona čija se tematika odnosi na izbore i rezultat međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o poboljšanju uslova za glasanje.

ПИСАЛИ ПРАВИЛА, САДА КУКАЈУ ДА СУ ПОКРАДЕНИ: Део опозиције не признаје пораз, без обзира на то што су са ЕУ учествовали у креирању услова

Foto M. Anđela

Stranke su dobile više novca za kampanju, javni servisi imali su pravila o ravnopravnoj zastupljenosti svih, izborna tišina proširena je i na portale, i vanparlamentarne stranke dale su šest članova za stalni sastav Republičke izborne komisije, deset dana pred izbore državni funkcioneri nisu smeli da se pojavljuju na otvaranju ili zatvaranju infrastrukturnih objekata, za korišćenje para iz budžeta nije bilo potrebno priložiti depozit...

Deo opozicije ovih dana proverava da li je sa glasanjem sve bilo u redu na osnovu, takođe, novog pravila da izaberu do pet odsto biračkih mesta kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti koje mogu da dovedu do ponovljenog glasanja. Na sajtu Republičke izborne komisije objavljuju se svi zapisnici sa biračkih mesta, kao i sveukupni rezultati izbora.

I pored ubedljive pobede stranaka vladajuće koalicije predvođenih SNS, koji su uz posredovanje EU praktično usvojili većinu zahteva svojih političkih rivala, deo opozicije predvođen listom "Moramo" ne priznaje poraz. Oni su se u ponedeljak okupili ispred zgrade RIK, tvrdeći da je bilo prekrajanja izborne volje. Nisu doduše precizirali kako, ali su zato pozvali na "javno brojanje glasova pred kamerama RTS".

Član Narodne stranke Vuka Jeremića Vladimir Gajić napisao je na "Tviteru" da je opozicija izgubila izbore i da je "fer i časno da se to prizna".

- Ne treba tražiti opravdanja. Nisu građani ono šta mi verujemo da treba da budu. Nismo imali politiku da im priđemo. Kad nas ne budu više povezivali sa virtuelnim okupatorom otvoriće se šanse - istakao je Gajić, čija je stranka bila deo liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Bojan Klačar, iz Cesida, kaže za "Novosti" da su "novi zakoni nama obezbedili bolje uslove za takmičenje, s tim što je bilo malo vremena da se sve implementira i za obuke, ali su veoma dobra osnova da se debata nastavi u pluralističkom parlamentu.

- RIK je posao obavljao efikasno i transparentno, u skladu sa zakonima i to mora da se napomene. Kod njih se vidi veliki napredak u radu, svi podaci mogu da se pronađu na sajtu. Republička radiodifuzna agencija i Agencija za borbu protiv korupcije nisu bili upozoravajući element i držale su se po strani. Tokom kampanje, bilo je nejednakosti u medijima, ali su manje-više svi mogli da se vide u sredstvima javnog informisanja. Bilo je preteranog pojavljivanja državnih funkcionera i tu nije bilo formalnog kršenja zakona, ali je ljudima bilo teško da razluče ko se kada, u kom svojstvu i zašto pojavljuje.

Posmatrači Cesida su, kako kaže Klačar, tokom izbornog dana na više od deset mesta primetili vođenje paralelnih evidencija.

- Ne znamo od koga, jer ne legitimišemo ljude. Bilo je proceduralnih problema i bilo bi dobro da se obuke nastave i posle glasanja. Ipak, nema nikakvih naznaka da je na biralištima bilo nešto dramatično što je moglo da ugrozi izborni proces i rezultat. Kada smo uporedili naš uzorak sa rezultatima RIK, razlika je neznatna, što ukazuje da problema nije bilo. Da jeste, naš i rezultat RIK bi se razlikovao - jasan je Klačar koji dodaje i da bi sveukupna ocena bila da je došlo do "ograničenog napretka".

POZDRAV NOVOM PARLAMENTU

EVROPOSLANICI Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu, pozdravili su "povratak većeg pluralizma u parlamentu Srbije". Pozvali su i na nastavak zajedničkog rada sa Evropskim parlamentom na jačanju demokratije i vladavine prava u zemlji.

- Pozdravljamo povećanu izlaznost birača, veliko učešće stranaka i kandidata iz širokog političkog spektra - navodi se u zajedničkom saopštenju Bilčika i Fajonove, uz osudu napada na lidera PSG Pavla Grbovića u izbornom danu, ali i žaljenje jer je kampanja bila obeležena "ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom vlade na birače". Žao im je, kažu, i što "Srbi sa Kosova nisu mogli da glasaju blizu svojih domova uz pomoć OEBS kao što je to bio slučaj u više navrata".

RIK NAPALI NA PRAVDI BOGA

RAZNE optužbe gledali smo na račun Republičke izborne komisije, koja jedina ima pravo da odredi rezultate glasanja, u prethodnim, pa i ovom izbornom ciklusu, ali su se oni držali Zakona o izboru narodnih poslanika.

Odluka da preliminarne rezultate ne saopšte nekoliko sati posle zatvaranja birališta na predsedničkim i parlamentarnim izborima potkrepljena je članom 123 koji predviđa da za to imaju 24 sata. Rok za ukupan izveštaj o rezultatima glasanja i izlaznosti je 96 časova, odnosno do četvrtka u 20 časova.

Iako se deo opozicije žalio što nema konferencije za novinare u sedištu RIK u izbornoj noći, posmatrači iz CRTE Vujo Ilić i Cesida Bojan Klačar potvrdili su da kršenja pravila nema.

Primedbe su išle i na način brojanja glasova, a i on je iz ciklusa u ciklus poslednjih godina isti. RIK ne radi po uzorku, već se glasovi broje onako kako stižu iz biračkih mesta i dok se ne prebroji najmanje 30 odsto, ne može se doći do relevatnih rezultata. I u holu su stajali, a i danas stoje ekrani na kojima može da se prati svaki prebrojani glas. Sve to uživo može da se prati na sajtu RIK. A, statistika često na početku brojanja pokaže da vode Mađari, jer se najpre broje manja mesta, poput Ade, Sente ili Kanjiže, gde SVM ima većinu. To se, naravno, ubrzo izniveliše.

RIK je do 2016. godine držao i po nekoliko konferencija za novinare, na kojima je objavljivao preliminarne rezultate. Ipak, baš tada, kada se pokazalo da su dve liste koje su predvodili lider Dveri Boško Obradović i SDS Boris Tadić, na ivici cenzusa od pet odsto, u Kralja Milana su došli predstavnici ovih partija i vršili pritisak na članove Komisije. Tadašnji predsednik RIK Dejan Đurđević se tada obraćao nekoliko puta do zore sa novim podacima, a kada se sve završilo rekao je da su to za njega "bili najpakleniji izbori do sada". Od tog trenutka se ne oglašavaju toliko često.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti