NAPREDNJACI I NA LOKALU TRIJUMFOVALI: Objavljeni preliminarni rezultati glasanja za predstavnike građana u Boru i 12 opštinskih parlamenata

E. V. N.

04. 04. 2022. u 22:08

NA lokalnim izborima, kao i u prestonici, najveće poverenje građana i u 13 lokalnih samouprava dobili su naprednjaci. Najviša izlaznost, kao i najubedljivija pobeda liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" zabeležena je u Doljevcu, gde je za njih glasalo 79,89 odsto birača. Za razliku od parlamentarnih i beogradskih izbora, lista Borisa Tadića uspela da uđe u parlament u Bajinoj Bašti, dok su u Aranđelovcu sve liste prešle cenzus.

НАПРЕДЊАЦИ И НА ЛОКАЛУ ТРИЈУМФОВАЛИ: Објављени прелиминарни резултати гласања за представнике грађана у Бору и 12 општинских парламената

Foto S. Babović

U Doljevcu, za razliku od parlamentarnih izbora, koalicioni partneri naprednjaka nastupili su samostalno, pa je, iza SNS, Jedinstvena Srbija za koju je glasalo 8,41 odsto. Sledi lista Ivica Dačić, kojoj je poverenje ukazalo 8,28 odsto i radikali su ovde prešli cenzus sa 3,42 odsto glasova.

I u Sečnju najveći procenat otišao je SNS - 65,24 odsto. U odborničkim klupama 16 mesta imaće naprednjaci, dok će SPS sa 25,6 imati pet odbornika, a "Za bolju opštinu" sa 4,5 - dva mesta.

I u Sevojnu najviše predstavnika imaće SNS - 10 mandata, sa 46,91 odsto glasova. Lista "Zdrava Srbija" Milana Stamatovića dobila je poverenje 22,51 odsto birača i osvojila pet mesta. Dva zastupnika imaće "Ujedinjeni za Sevojno Bogosav Mihajlović", za koje je glasalo 13,23 odsto meštana. Po jednog odbornika imaće i radikali (5,56 odsto) i Zavetnici (5,73). Jedinstvena Srbija prešla je cenzus, ali se još razmatra njihov ulazak u parlament. Lista za Sevojno nije uspela da pređe prag od tri odsto.

Nešto drugačiji sastav imaće Bajina Bašta, u koju su uspeli da uđu lista SDS Borisa Tadića sa dva odbornika, kao i Dveri sa jednim predstavnikom. Lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 24 mandata (47,12 odsto glasova) i ima samostalno većinu. I meštani Bajine Bašte takođe, su kao i Doljevčani, pokazali veliku zainteresovanost za izbore, a ovde je na birališta izašlo 70 odsto birača.

I većina žitelja Kladova poverenje je dala SNS - 44,92 odsto glasova. Oni će 14 od 28 odborničkih mesta. Još samo dve liste prešle su cenzus - "Pokret za Kladovo - dr Borislav Petrović", sa devet mandata i socijalnisti sa pet mandata. Lista SNS u Majdanpeku uzela je 19 od 31 mandata, sa 53,1 odsto osvojenih glasova. Socijalisti će imati pet odborničih mesta, grupe građana "Može i drugačije" i "Ne dam" po tri, dok će jednog predstavnika imati Dveri.

Meštani Smederevske Palanke na glasačkom "meniju" imali su sedam izbornih lista, a SNS je pobedila ubedljivo, sa 69,39 odsto i dobila 34 odbornička mesta. Socijalistima su pripala četiri mandata, kao i listama "Narodna stranka, Pokret slobodnih građana - ujedinjeni za Palanku - Nenad Milojičić" i "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Palanke" sa istovetnim procentima.

Velika izlaznost zabeležena je i u Lučanima 72,35 procenata. Od 35 odborničkih mesta, naprednjaci su obezbedili 20, pa će moći da formiraju vlast komotnom većinom. U lokalnom parlamentu sedeće i devet odbornika grupe građana "Jedan tim", četiri sa liste socijalista i dva iz POKS.

U Knjaževcu je SNS osvojio 61,61 odsto, SPS 13,28, "Ujedinjeni za pobedu Knjaževca" - 9,78, "POKS-Dveri" - 4,55 odsto, a cenzus je prešla i NADA sa 3,81 odsto.

Od sedam lista, samo su radikali ostali ispod praga za parlament u Kuli. Naprednjaci imaju zagarantovano 21 odborničko mesto (52,06 odsto). Po četiri predstavnika imaće GG "Kritična masa za pobedu" i "Kuljani i naš grad - Ujedinjeni za pobedu Kule". Sa po tri mandata biće zastupljena Zajednica Srba i SPS. Dva mandata osvojila je koalicija "Suverenisti, Narodna stranka i Ruska stranka - Dušan Hajduković".

Novosti

Radikali su ostali van skupštine i u Medveđi, gde je SNS osvojio 13 mandata, dok će GG "Medveđa ima bolje" imati pet predstavnika. SPS je osigurala tri odbornička mesta, Manjinska lista "Za Medveđu" dva, Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija - jedno mesto.

Naprednjaci su u Boru osvojili trećinu glasova i dobili najmanje procenata u odnosu na ostala mesta na lokalnim izborima - 35,38 odsto, pa će imati 15 od 35 odbornika. Lista "Dragan Marković - Ujedinjena opozicija Bora" ima šest odborničkih mesta, dok su socijalisti dobili četiri mandata, koliko i manjinska lista "Most naš grad, naša sela, naš gradonačelnik Miki Janošević". Tri mandata imaće "Marinika Tepić za pobedu Bora", a po jednog Patriotski blok Boška Obradovića, "Mladi u Bor (bi) za opstanak Bora i okolnih sela - Vladimir Stojičević" i "Borci za Bor".

SNS je u Aranđelovcu, prema nezvaničnim podacima, dobio 19 odborničkih mesta, SPS sedam, Zavetnici pet mesta, "Ujedinjeni Aranđelovac" četiri, Dveri tri mandata, POKS dva i Suverenisti jedan mandat.

U BLIZNAKU 94 ODSTO ZA VUČIĆA

U ŽAGUBICI je Aleksandra Vučića za predsednika Srbije podržalo čak 80 odsto birača, dok je za naprednjake u ovom mestu glasalo 66 odsto. Rekorder je selo Bliznak sa 94 odsto podrške Vučiću i selo Sige sa 89 odsto.

UBEDLjIVO I U NEDELjICAMA

PREDSEDNIK ekološkog udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović izjavio je da je na svim biračkim mestima u 15 sela, koja se nalaze u neposrednoj blizini gde je planirano otvaranje rudnika "Rio Tinta", lista SNS ubedljivo pobedila. Vučić je u Gornjim i Donjim Nedeljicama osvojio više od 57 odsto glasova, a najveću podršku dobio je u Slatini - 75,61 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere