PRED BIRAČIMA ĆE BITI 16 LISTA: Republička izborna komisija potvrdila učešće partija, koalicija i pojedinaca na glasanju

S. Rovčanin Tomković

14. 03. 2022. u 07:11

REPUBLIČKA izborna komisija potrdila je učešće 16 lista koje će se 3. aprila boriti za novi skupštinski saziv. Među njima je i šest partija i koalicija koje predstavljaju manjine.

ПРЕД БИРАЧИМА ЋЕ БИТИ 16 ЛИСТА: Републичка изборна комисија потврдила учешће партија, коалиција и појединаца на гласању

Potpise za predsedničku kandidaturu juče predao Boško Obradović, Foto Tanjug

Takođe, pristiglo je i šest kandidatura za predsednika Srbije. Rok za prijavu učesnika za parlamentarne i predsedničke izbore istekao je sinoć u ponoć.

Posle provere dokumentacije, RIK je dao zeleno svetlo da se na glasačkom listiću nađu liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" pod brojem jedan, dva će biti "Ivica Dačić

- Premijer Srbije", trojku je rezervisao "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", a četvorku "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka".

Pod brojem pet naći će se "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM-VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka), a šest "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija NADA - Nacionalno-demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije - Za Kraljevinu Srbiju (monarhisti) - Vojislav Mihajlović.

Potpise za predsedničku kandidaturu juče predao Boško Obradović, Foto Tanjug

Sedmi su lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici", osmi je "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić", deveti "MORAMO - Akcija - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović", a deseti "Suverenisti - Saša Radulović (ĐB), Milan Stamatović (ZS), Dr Jovana Stojković (ŽZS)".

Na mestu 11. biće "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije", 12. "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu)", 13. "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", 14. "Boris Tadić - Ajmo ljudi - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija Srbije - Ujedinjeni pokret Zelenih Srbije - Bošnjačka građanska stranka - Stranka Crnogoraca", 15. "Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa" i 16. "Koalicija Albanaca Doline".

Rok za proglašenje zbirne liste je 18. mart, a tada će biti i organizovan žreb, koji će odrediti pod kojim brojem će nastupati kandidati za predsednika države. U jednom bubnju će biti imena, a u drugom brojevi, pa će se izvlačiti najpre ime, pa broj pod kojim će biti na listiću. U igri za novog šefa države su Aleksandar Vučić, kao kandidat koalicije oko SNS, Zdravko Ponoš ispred "Ujedinjeni za pobedu Srbije", Milica Đurđević (Zavetnici), Miloš Jovanović (NADA), Boško Obradović (Dveri) i Biljana Stojković "Moramo".

Inače, na poslednjim parlamentarnim izborima 2020. takmičila se 21 partija, a na predsedničkim 2017. bilo je 11 kandidata.

ŠKORO I ŠUMARAC ODUSTALI

NOVINAR Srđan Škoro, koji je prvi najavio da će se kandidovati, juče je odustao od trke.

Kao razloge je naveo da ne želi da bude "deo dogovorene izborne predstave u kojoj se unapred znaju pobednici", da nije uspeo da skupi dovoljno novca za kampanju ni potpise.

Povukao se i Dragoslav Šumarac, najavljeni kandidat koalicije "Ajmo ljudi", zbog malo vremena za skupljanje potpisa i izostatka podrške koalicionih partnera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri