ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA: Presuda bivšem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću za deset dana

S. J. M.

18. 11. 2020. u 18:04

PRESUDA bivšem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću i generalu Milunu Kokanoviću, kojima se u Višem sudu u Beogradu sudi zbog zloupotrebe položaja biće izrečena za desetak dana 30. novembra.

ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА: Пресуда бившем министру одбране СЦГ Првославу Давинићу за десет дана

Foto Depositphotos

Davinić se tereti da je 2005. godine zaključio šetetan ugovor o prodaji 57.000 automatskih pušaka, puškomitraljeza i mitraljeza državnoj firmi "Jugoimpont mont" iz Podgorice koja je dala, 28 odsto nižu cenu od beogradske privatne firme "Mag petrol". A obojica se terete za kupovinu dva stana tadašnjem načelniku generalštaba Vojske SCG u Podgorici i Beogradu.

Ovo ponovljeno suđenje juče je završeno, a odbrana je u završnim rečima zaključila da na osnovu postojećih dokaza koji su izvedeni tokom postupka nije dokazano da su bivši ministar odbrane SCG i general Milun Kokanović izvršili navedena krivična dela. S druge strane tužilac je tražio da se proglase krivim i da se osude po zakonu.

Inače Davinić i Kokanović su pre četiri godine bili prvostepeno oslobođeni navedenih optužbi, ali je Apelacija naložila da se suđenje ponovi.

- Tražili su da se utvrdi da li je Davinić mogao da utiče ili da obmane Visoki savet odbrane prilikom prodaje pušaka - kaže nam njegov branilac Dragan Pašić. - Zbog toga su ispitani tadašnji visoki funkcioneri Boris Tadić, Filip Vujanović i Igor Lukšić koji su potvrdili Davinićevu odbranu. Tadić je rekao da Davinić kao ministar nije mogao da bira, već je morao da izvrši nalog Vrhovnog saveta odbrane da se to oružje proda "Jugoimport montu", a onda dalje preko SAD izveze u Irak za potrebe iračkih oružanih snaga. Tadić je potvrdio i da je ta ideja potekla od Filipa Vukanovića.

Kako nam kaže Pašić Vujanović je u svom iskazu bio diskretan i rekao da je bilo neke prodaje, ali se ne seća detalja, a zakon mu omogućava da ne svedoči o onome što bi njega moglo da ugrozi. S druge strane Igor Lukšić je rekao da je ideja o načinu prodaje pušaka potekla iz Crne Gore, a da su stanovi za načelnika Generalštaba kupljeni iz budžeta Crne Gore.

Inače prodate puške su tada proglašene za višak u naoružanju vojske i nalazile su se u Crnoj Gori. Novac od njihove prodaje 1,5 miliona dolara uplaćen je toj Republici za razvoj njihove namenske industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024