MESO NIJE U RADNJAMA, VEĆ JE UNIŠTENO: Životinje zaražene afričkom kugom sa farme "Delta agrara" eutanazirane, kažu u Upravi za veterinu

J. Su.

10. 05. 2021. u 22:12

AFRIČKA kuga svinja ušla je na jednu od najvećih farmi u našoj zemlji, u selu Halovo, koja pripada kompaniji "Delta Agrar". Sve zaražene životinje su, kako nam je rečeno u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, eutanazirane.

МЕСО НИЈЕ У РАДЊАМА, ВЕЋ ЈЕ УНИШТЕНО: Животиње заражене афричком кугом са фарме Делта аграра еутаназиране, кажу у Управи за ветерину

Foto A. D.

Manji deo je odvezen u kafileriju u Ćupriji, ali s obzirom na to da je pretila opasnost od širenja zaraze tokom transporta, one su, po svim epidemiloškim merama i dozvolama zakopane u specijalne jame.

Iako je ovaj slučaj bio pre gotovo mesec dana, nedavno se u javnosti pojavilo upozorenje, da se meso zaraženih svinja moglo naći u pojedinim trgovačkim lancima. Ipak, nadležni u Upravi za veterinu kategorički tvrde da su to zlonamerne priče, koje nikome ne služe, već dižu samo paniku.

- Ne postoji mogućnost da je takvo meso završilo na policama i u trgovinskim lancima - kazala nam je Emina Milakara, načelnik Uprave za veterinu Ministarstva Srbije. - Naša inspekcija je bila prisutna svaki dan, vodila evidenciju o tačnom broju eutanaziranih životinja. Svakako, uvek apelujemo na građane da meso i mesne proizvode isključivo kupuju u registrovanim radnjama, jer je to kontrolisano.

U toku je istraga kako je ova zarazna bolest ušla u farmu. Blizu je granica sa Bugarskom i Rumunijom, zemljama u kojima afrička kuga svinja "gori". Virus cirkuliše, a oko Srbije su velika žarišta. Kako nezvanično saznajemo, na farmi je bilo oko 15.000 životinja, od toga nekih 800 krmača, a ostalo su bili prasići. Sve životinje su eutanazirane.

- Eutanazirane životinje su prvo vožene u kafileriju u Ćupriji, ali zbog mogućeg rizika od širenja zaraze, one su zakopane, u skladu sa svim pravilnicima i na mestu koje je odredila lokalna samopurava - rekla je Milakara. - Reč je o dubokim jamama, koje imaju tampon zonu i ne postoji šansa da to neke divlje životinje raskopaju i da se bolest širi. Postoji i dozvola Ministarstva živote sredine. Srbija zasada odoleva afričkoj kugi svinja, za razliku od mnogo razvijenijih zemalja.

VELIKA EKONOMSKA ŠTETA

UPRAVA za veterinu apeluje na sve vlasnike svinja, uključujući i velike farme, da sa najvećom mogućom odgovornošću sprovode sve mere zaštite i prevencije u cilju daljeg sprečavanja širenja afričke kuge svinja čije ekonomske posledice mogu biti nesagledive. Ovo je veoma zarazna bolest, koja pogađa divlje i domaće svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali izaziva velike ekonomske probleme. Ne postoji vakcina za ovu bolest i jedini "lek" je eutanazija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori