AGRAR DOŠAO DO PET ODSTO KASE: Poslanici raspravljali o predlogu rebalansa budžeta za 2021, novi plan predviđa "minus" od 6,9 odsto BDP

S. B.

22. 04. 2021. u 07:13

U DRŽAVNU kasu bi tokom ove godine trebalo da se slije ukupno 1.356,2 milijarde dinara, skoro 20 milijardi više nego što se verovalo kada se kreirao budžet.

АГРАР ДОШАО ДО ПЕТ ОДСТО КАСЕ: Посланици расправљали о предлогу ребаланса буџета за 2021, нови план предвиђа минус од 6,9 одсто БДП

Foto: Tanjug

 Istovremeno, troškovi podrške privredi i građanima, ulaganja u infrastrukturu i zdravstveni sistem, nazidaće rashode do 1.768,4 milijarde dinara, 254,4 milijarde više od prve projekcije. Narodni poslanici započeli su juče raspravu o rebalansu budžeta za 2021. godinu, koji umesto tri, predviđa "minus" od 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda. Većina je uverena, čulo se tokom pretresa, da će Srbija i uz novi plan troškova zadržati makroekonomsku stabilnost i zdrave javne finansije.

Ministar finansija Siniša Mali obrazložio je poslanicima da se rebalans usvaja iz tri razloga - 257 milijardi dinara vredne podrške građanima i privredi, 7,2 odsto BDP odvojenim za kapitalne investicije i sredstva za nabavku vakcina i lekova.

- Mi smo za prvi kvartal ove godine planirali deficit od 80,9 milijardi dinara, a ostvarili smo manjak od 23,5 milijardi dinara - rekao je Mali. - Imamo bolju naplatu prihoda i veću ekonomsku aktivnost. Privreda definitivno ide dalje. Predvideli smo 430 milijardi dinara za kapitalne investicije. To je 7,2 odsto BDP, pa poslednjih 30 godina nismo imali veći udeo. To je apsolutno najveći pokretač rasta jedne ekonomije. Ne možemo da utičemo na globalnu ekonomiju, ali možemo na naš budžet i ono što dajemo za javne radove.

U toj stavci se krije novac za radove četiri auto-puta - Niš -  Pločnik - Merdare, Dunavska magistrala, Požega - Preljina i Fruškogorski koridor. Budžet Ministarstva ekologije veći je za 50 odsto.

ZAŠTITNIK PREDUZETNIKA

UOČI izmena poreskih zakona oglasilo se i Udruženje "Zaštinik preduzetnika i privrednika Srbije". Oni poručuju da bi trebalo smanjiti državne namete drastično u slučaju malih zarada.

- Značajno smanjenje nameta, koji trenutno iznose i do 60 odsto na neto,  doprineće proširenju obuhvata poreskih obveznika koji trenutno deluju na crnom tržištu i obezbediti podsticajni privredni ambijent za razvoj domaćeg preduzetništva - poručuju iz Udruženja. - Dodatni izvori prihoda za budžet nalaze se tamo gde se trenutno ne naplaćuju. To su, na primer, prolazak pet milijardi evra robe na carini koja završi na crnom tržištu, trgovina preko interneta od strane neregistrovanih subjekata, krađa struje i akcizne robe, divlja gradnja i drugo.

- Obezbedili smo 3,4 milijarde evra za kanalizaciju i fabrike za prečišćavanje vode - dodao je Mali. - To će se raditi u 22 lokalne samouprave. Predviđen je novac za novu kovid-bolnicu u Novom Sadu i novu fabriku vakcina. Predviđeno je dodatnih 5,5 milijardi dinara za poljoprivredu. Time dolazimo do cilja iz Zakona da se izdvaja pet odsto budžeta za poljoprivredu. Od toga će 5,2 milijarde dinara ići na podsticaje i direktna plaćanja, a 2,4 milijarde dinara za mere ruralnog razvoja. Odvojeno je još 300 miliona dinara za filmsku industriju i 350 miliona dinara za fond nagradne igre "Uzmi račun i pobedi".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)