OBILAZNICOM DO MORAVSKOG KORIDORA: Formirana radna grupa za izgradnju važne saobraćajnice

Z. R.

08. 04. 2021. u 17:49

TOKOM sledeće godine trebalo bi da počnu pripremni radovi na izgradnji severne obilaznice oko Kragujevca i državnog puta između ovog grada i Mrčajevaca.

ОБИЛАЗНИЦОМ ДО МОРАВСКОГ КОРИДОРА: Формирана радна група за изградњу важне саобраћајнице

Foto: Ministarstvo građevinarstva

U Ministarstvu građevinarstva danas je održana konstitutivna sednica Radne grupe za praćenje i realizaciju ovog projekta na čijem je čelu ministar Tomislav Momirović. Članovi su, uz predstavnike ministarstva, JP "Puteva Srbije" i direktora "Koridora Srbije" Aleksandra Antića, i gradonačelnici sa timovima svih lokalnih samouprava iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i opštine Knić.

U toku je izrada planske i projektne dokumentacije za ovaj putni pravac, u čijoj će predstavnici svih opština aktivno učestvovati, a posao je poveren "Putevima Srbije", dok investitorsku funkciju obavljaju "Koridori Srbije".

- Očekivani period završetka izrade planske i projektne dokumentacije je do kraja 2021. godine, kada se može očekivati početak prvih pripremnih radova - navode u MGSI. - Na sastanku je potvrđeno da će se posebna pažnja posvetiti teritoriji opštine Knić zbog pitanja bavljenja poljoprivredom u tom kraju i da će se svi zahtevi lokalne samouprave posebno uvažiti.

- Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca je izuzetno važan projekat, pomenuta obilaznica će planiranom trasom povezati najznačajnije ulazno izlazne pravce državni put IB reda br. 24 Batočina-Kragujevac-Kraljevo, državni put IB reda br. 25 Kragujevac-Topola, državni put IIA reda br. 177 Kragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta IB reda br. 24 Batočina-Kragujevac-Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku - navode u resornom ministarstvu. - Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca će dovesti do punog izražaja pogodnog saobraćajno-geografskog položaja i povoljne saobraćajne pristupačnosti grada i njegov značaj u regionu i državi.

Državni put koji će povezati deonicu Pojate-Preljina sa Severnom obilaznicom grada Kragujevca, doprineće opštem napretku investicionih ulaganja u infrastrukturu i ubrzanje ukupnog ekonomskog razvoja gravitacionog područja, kao i smanjenju vremena putovanja, boljim uslovima vožnje i unapređenja drumskog saobraćaja kroz rešavanje pitanja protoka i smanjenje zadržavanja drumskih vozila. Pri tome, ne treba potceniti ni međusobni uticaj visoko kvalitetnog putnog pravca i regionalnog razvoja. Pomenuti putni pravac rezultiraće ekonomskim, bezbedonosnim, ekološkim i drugim efektima, kao i boljim nivoom usluge za učesnike u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)