"VOĆAR" SVE BLIŽI KUPCU: Grčka kompanija "Agrifreda" zaintresovana da investira u kompleks u Merošini

J. Su.

06. 04. 2021. u 09:18

GRČKA kompanija "Agrifreda" iz Pela sa severa Grčke, zainteresovana je da investira i kupi preduzeće "Voćar" iz Merošine. Ovde bi se, pre svega, bavili otkupom i preradom višnje, pa bi deficit robne razmene brzo mogao da se promeni.

ВОЋАР СВЕ БЛИЖИ КУПЦУ: Грчка компанија Агрифреда заинтресована да инвестира у комплекс у Мерошини

Arhiva

O mogućem ulaganju u nekadašnji gigant, u ponedeljak su razgovarali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i grčki ministar ruralnog razvoja i hrane Spilios Livanos.

Na sastanku ministara istaknuto je da je firma "Agrifreda" u prethodnoj godini imala profit 40 miliona evra, kao i da poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra. Ukoliko grčka firma bude kupila "Voćar" moraće da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjača i drugih preradnih kapaciteta. Ipak, ovaj voćarski kraj može mnogo da ponudi, naročito jer ima razvijenu sirovinsku proizvodnju voća, a najviše višnje.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose. Trenutno je Srbija, kada je reč o trgovini poljoprivrednih proizvoda sa Grčkom, u deficitu, jer više proizvoda uvozi, nego što izvozi. Srbija iz Grčke trenutno uvozi južno voće, cigarete i duvan, a izvozi sladoled, hranu za pse i mačke i različite komponente za prehrambenu industriju kao i vodu. Prosečan obim razmene za poslednjih pet godina bio je 95,3 miliona evra, sa tendencijom rasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci