POČINJU RADOVI NA JOŠ DVA KORIDORA: Iako se već uveliko grade četiri auto-puta, Srbija i ove godine ide u nove infrastrukturne projekte

Z. R.

16. 03. 2021. u 12:00

UZ četiri koridora čija je izgradnja u toku nadležni do kraja godine najavljuju početak radova na još dva potpuno nova auto-puta i tri brze saobraćajnice.

ПОЧИЊУ РАДОВИ НА ЈОШ ДВА КОРИДОРА: Иако се већ увелико граде четири ауто-пута, Србија и ове године иде у нове инфраструктурне пројекте

Foto: P.Milošević

Najbliže realizaciji je Fruškogorski koridor, koji će povezati Rumu i Novi Sad, a radovi bi trebalo da počnu narednih dana, jer je postavljen kamp iz kojeg će biti organizovani poslovi. Dužina ove deonice je 47,7 kilometara, a procenjena vrednost radova 606 miliona evra.

U nastavku ovog projekta predviđena je i izgradnja obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava dužine 2,4 kilometra.

- Procenjena vrednost radova na obilaznici je 130 miliona evra, a Vlada Srbije je nedavno formirala radnu grupu koja se bavi pripremom predloga komercijalnog ugovora - navode u Ministarstvu građevinarstva. - Očekivan početak radova je kraj septembra.

Izgradnja prve deonice auto-puta ka Prištini, od Niša do Pločnika u dužini od 32,6 kilometra trebalo bi da počne krajem avgusta. Procenjena vrednost je oko 255 miliona evra, dok će sledeća deonica od Pločnika do Merdara, od 43,7 kilometara, koštati oko 393 miliona evra, ali se još ne zna kada će početi.

U resornom ministarstvu najavljuju i početak izgradnje brze saobraćajnice koja će prestonicu povezati sa auto-putem "Miloš Veliki". Početak radova je planiran za kraj marta ili početak aprila, a deonica Novi Beograd - Surčin biće duga 7,9 kilometara. Procenjena vrednost je 58,08 miliona evra.

Novosti

Vlada je formirala Radnu grupu i za izgradnju državnog puta IV reda od veze sa auto-putem E-75 Beograd - Niš, preko petlje Požarevac, preko Velikog Gradišta do Golupca, koji predstavlja značaju poprečnu vezu regiona Južne i Istočne Srbije.

- Dužina je oko 70 kilometara, a vrednost se procenjuje na oko 250 miliona evra. Investitorsku funkciju nosiće "Koridori Srbije" - navode u Ministarstvu građevinarstva. - Najbolju ponudu, u smislu brzine izvođenja i svih neophodnih uslova, dala je zasad kineska kompanija CBRC, očekuju se i ponude drugih izvođača, tako da još nije odlučeno ko će biti izvođač. Za kraj godine predviđen je i početak izgradnje saobraćajnice Sombor - Kikinda, duge 175 kilometara.

U PLANU I "KARAĐORĐE"

U PLANU Ministarstva građevinarstva je i izgradnja auto-puta "Vožd Karađorđe", odnosno šumadijskog koridora.

- Njegova dužina će biti oko 220 kilometara, a procenjena vrednost je oko dve milijarde evra. Radovi bi trebalo da počnu 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest