"VOŽDU KARAĐORĐU" CRTAJU TRASU: Vlada Srbije odobrila je sredstva za projektnu dokumentaciju za izgradnju novog koridora

Z. R.

03. 10. 2020. u 12:00

IZRADA projektnog zadatka za izgradnju novog auto-puta "Vožd Karađorđe" se privodi kraju, a Vlada Srbije je u četvrtak odobrila 200 miliona dinara za izradu prostornog plana i generalnog projekta.

ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ ЦРТАЈУ ТРАСУ: Влада Србије одобрила је средства за пројектну документацију за изградњу новог коридора

Novosti

Izrada ove dokumentacije je preduslov za početak izgradnje nove saobraćajnice koja će spojiti centralnu sa istočnom Srbijom.

Šumadijski koridor nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu Petroviću i imaće dva kraka. Severnim krakom spajaće Koridor 10 sa Topolom preko Mladenovca, a drugi krak će kretati od Lazarevca. Auto-put će se preko Aranđelovca, Orašca, Topole i Viševca, protezati preko Rače, Svilajnca, Despotovca do Bora.

U "Koridorima Srbije" smatraju da igradnja još jednog auto-puta kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomerni razvoj zemlje na celoj teritoriji, jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov razvoja regiona.

- Činjenica da je 80 odsto investicija u Srbiji povezano sa gradnjom auto-puta, govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede - ističu u "Koridorima". - Njegova izgradnja je od velikog značaja za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština kroz koje ovaj auto-put prolazi. Moderna saobraćajna infrastruktura uslov je za privlačenje stranih investicija. Osnovno pitanje potencijalnih investitora zainteresovanih da ulažu u Srbiju, jeste koliko je neko mesto blizu auto-puta, jer bogati resursi ne znače ništa ako ne postoji mogućnost da se do njih dođe. Vlada Srbije intenzivno ulaže i u razvoj turizma, pa će i u tom pogledu novi auto-put biti ogroman podsticaj.

Već tokom gradnje auto--puta lokalno stanovništvo direktno ili indirektno je angažovano na njegovoj izgradnji ili su uključeni u druge dopunske poslove koje izgradnja saobraćajnica podrazumeva.

- Tokom procesa izgradnje auto-puta na ovim područjima značajno se investira, koriste se resursi lokalnog kraja, rasprostranjena je eksploatacija radne snage i materijala - napominju u "Koridorima". - Kada se nova saobraćajna mreža završi, hoteli, benzinske pumpe, naplatne rampe i drugi razni prateći privredni objekti, zaposliće veliki broj ljudi.

GRADIĆE SE SEDAM PETLjI

PROCENjUJE se da će nova saobraćajnica biti duga oko 245 kilometara i trebalo bi da ima sedam petlji.

Petljom Županjac kod Lazarevca, biće spojena dva auto-puta, "Miloš Veliki" i "Vožd Karađorđe", što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja. "Vožd" će biti povezan sa saobraćajnim Koridorom 10 kod Malog Požarevca i Markovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!